Får alla hjälp från dag ett i arbetslöshet?


För några dagar sedan svarade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson på ett inlägg från Lernias VD Helena Skåntorp. Lernia framställde kritik emot hur arbetsmarknadspolitiken förs i Sverige. Lernia anser att allt för stort fokus ligger på de långvarigt arbetslösa.

Eftersom den långvariga arbetslösheten inte sjunker kan man ju med visst fog hävda att politiken varit misslyckad. Lernia föreslog ett paket åtgärder som skulle göra att nyligen arbetslösa snabbare skulle komma i arbete. Därmed skulle gruppen långtidsarbetslösa kunna minska.

Ministern bekräftade bilden av att fokus ligger på de personer som ligger längst ifrån möjligheten att kunna få ett arbete. Samtidigt låter hon påskina att, minsann, alla arbetslösa får stöd ifrån första dagen. Därmed finns inget behov av några som helst reformer av den art som Lernia föreslog. Vad regeringen hittills har utfört är endast av godo och låter sig icke kritiseras,

Jag vill hävda att ministerns syn på frågan verkar något förskönande. Fas3 (eller om man vill kalla det för sysselsättningsfasen) har blivit till en formidabel återvändsgränd för ett växande antal långtidsarbetslösa. Av dessa är det ett ökande antal som får sin försörjning genom försörjningsstöd (eller får inget ekonomiskt stöd alls).

Jag tycker att det fanns en del poänger i Lernias inlägg. Så synd att den högvälborne arbetsmarknadsministern så lätt avfärdar dess tankar.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 augusti, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. ” Lernia föreslog ett paket åtgärder som skulle göra att nyligen arbetslösa snabbare skulle komma i arbete. Därmed skulle gruppen långtidsarbetslösa kunna minska.”

    Den kopplingen ser jag inte, men du kanske kan förtydliga. Svantesson har rätt utifrån att det görs en kartläggning och en handlingsplan den första dagen vid arbetslöshet. En handlingsplan som ser olika ut från person till person. De som är gångbara på arbetsmarknaden behöver ett minimum av stöd och ska klara att söka jobb själv.

  2. Som VD för Lernia finns det självklart en baktanke från Helena Skåntorp. Det är självklart mycket mer trovärdigt än när byggfackets och byggföretagens förskönande propaganda om ROT:s förträfflighet basuneras ut men hon vill ju självklart kunna sälja in mer utbildningspaket som en del av arbetsmarknadspolitiken.

    Annars håller jag med om att det är viktigt att långtidsarbetslösa aktiveras genom utbildning och kompetenshöjning men här är det viktigt att individanpassa detta. Tyvärr känns det som politikerna och AF är fast i någon form av generella lösningar för alla.

  3. Johan Martinus

    Det är som sägs i kommentaren ovan att det är ett egenintresse som styr Lernias Vd. Det är ingen hemlighet att de sk externa aktörerna som arbetsförmedlingen köper av har drabbats hårt under våren av arbetsförmedlingens utbildningsstopp. Lägg till detta riksrevisionens svidande kritik om etableringslotsarna, allt detta har lett till att de externa aktörerna går på knäna efter att ha skördat guld under en period. Lernia har stora problem just nu men de är inte ensamma, även Eductus, tillhörande Academedia sfären drabbas av arbetsförmedlingens restriktioner.

%d bloggare gillar detta: