Om att minska tillflödet av långtidsarbetslösa


Jag har läst en debattartikel av Helena Skåntorp, vd och koncernchef Lernia. Hon gör i sitt inlägg ”reklam” för Lernias vitbok vari man föreslår sju punkter för en effektivare arbetsmarknadspolitik.

I inlägget kritiseras fundamentet för Arbetsförmedlingens uppdrag. Trots att fokus och majoriteten av insatserna ligger på långtidsarbetslösa (och andra som befinner sig långt från arbete) minskar inte andelen långvarigt arbetslösa. Trots att en del långvarigt arbetslösa försvunnit i andra åtgärder (som sjukersättning, pension eller aktivitetsersättning) fylls gruppen hela tiden på.

Helena skriver att genom ett förändrat fokus på arbetslöshetspolitiken borde man kunna minska tillflödet till gruppen långtidsarbetslösa. Genom fler åtgärder/aktiviteter som gör att nyarbetslösa och människor som står nära arbetsmarknaden kommer i arbete borde gruppen långtdsarbetslösa kunna minskas.

Helena är samtidigt noga med att påpeka att man inte ska glömma bort de långvarigt arbetslösa och de som behöver längre insatser för att komma i arbete.

Jag kan dela Lernias kritik av hur arbetsmarknadspolitiken förs. Det är ett klart misslyckande för staten/samhället/regeringen att gruppen långtidsarbetslösa växer. Jag kan även dela Lernias uppfattning kring att anlita kompletterande aktörer och om hur myndigheten Arbetsförmedlingen genomfört sina upphandlingar.

Genom det sätt som regeringen har utformat uppdraget för Arbetsförmedlingen har fokus varit att upphandling ska ske till varje lågt pris som helst. Myndigheten har inte haft resurser och kraft till följa upp de resultat som blivit följden av upphandlingen. Lycksökare och mindre seriösa aktörer har getts möjlighet att tjäna stora pengar på samhällets och de arbetslösas bekostnad. Ska vi ha ett system med ”kompletterande aktörer” borde upphandling ske med fokus på genomförda resultat och att hålla nere antalet aktörer.

Det finns en del i debattinlägget och vitboken som arbetsmarknadspolitiker borde ta till sig. Framför allt om att politiken borde inriktas på att snabbare ge nytillkomna arbetslösa de verktyg de behöver för att komma i arbete.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 juli, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 12 kommentarer.

 1. Åter måste jag påminna om att politiker måste föra en debatt om hur de ska agera om arbetslösheten inte minskar utan tvärtom ökar. Jobb finns alltid?!. Men folket vill inte betala för att dessa jobb ska utföras. Kort sagt jobb med karaktären av slavliknande förhållande uppstår därmed.
  Idag vill man t.ex. inte ens betala för en fungerande vård, eller välfärd.
  Men betala ockersummor för bostäder som inte är större än en friggebod.
  Kort sagt penningströmmen går fel väg.

  tt Moderaterna på alla sätt driver en politik där låga löner och dåliga försäkringar ska gälla stora folkgrupper är ingen slump det är via pengar av stora mått man därmed skapar sig makt
  Detta utan att behöva följa folkets röst eller demokratins vinnare.
  Det är därmed ingen slump att arbeten som RUT uppstår och att utländsk arbetskraft med låga lönekrav och ökad konkurens om jobben uppstår.

  Vad som behövs är helt enkelt en ny politik, En politik där arbetslöshet, sjuktal
  finansieras och betalas med bättre villkor. Det kan inte vara möjligt som det förutspås att om 15 -20 år hälften av alla jobb automatiseras och av detta enbart misär och fattigdom skapas.
  Tvärtom när automatisering sker ska detta även tillfalla de som blir utkonkurerade av densamma.

  Ser man lite bakåt när det i Industrin kunde av maskiner ersätta 20 man så fanns i alla fall en vettig a-kassa, en vettig sjukförsäkring och förtidspensioneringar när folk helt enkelt av hälsoskäl plågades av att jobba eller inte kunde jobba.

  Vad som kort sagt behövs är skapa en moderna politik där det istället för som Reinfeldt vill jobba till 79 år istället sänka pensionsålder minska arbetstiden. och införa förtidspensioner
  bättre a-kassa men framförallt dela på jobben så långt det är möjligt-.

  Vi kan inte på några decennier tömma jorden på alla dessa resurser enbart för att upprätthålla en arbetslinje som enbart leder tillökad effektivitet men där människor slås ut och hamnar i misär.

  Politiker måste våga se vad som sker och göra nåt åt det hela.
  Inte låta råkapitalister styra och av det gräva både företag och folket sin egen undergång.

 2. Tarmo Lindholm

  Det viktigaste är nu att få bort Reinfeldt Regeringen, till att börja med…!
  http://arbetet.se/2014/07/28/moderaterna-ar-reformismens-nej-sagare-motstandare/

  • Självklart, Men det utesluter inte att vi även ställer krav på sossarna om en rättvisare politik.

   Om Reinfeldt förlorar makten lämnar han förmodligen partiledarposten även Borg lär
   byta jobb. Detta innebär att Moderaterna mer eller mindre får ett kosläpp där
   merparten av ”korna” kommer hoppa vilt omkring och söka nya positioner.

   Hur det sedan går är svårt säga.
   Men grönare gräs än vad Moderaterna sedan 2006 haft lär vara svårt överträffa.
   Därmed lär de hoppa och skutta av det solsken som förblindar dem.

   Men med tiden ska även de sättas i båsen igen
   och då lär samma skit komma från dem.

 3. Monica Rinne Eskilstuna

  För det första finns det, vad jag vet av egen erfarenhet, inget individuellt adekvat för långtidsarbetslösa. Det är bara något som bara sägs, utan substans….för att det ska låta bra.
  För det andra är folk arbetslösa för att det inte finns JOBB, ett samhällsproblem, oftast inte ett individproblem. Skulle det finnas några hundratusentalsjobb till, skulle det påverka långtidsarbetslösheten. Så snälla ni som gör anspråk på att förstå er på arbetsmarknaden, gör det inte till ett individproblem, då tappar ni faktiskt i trovärdighet…

  • Utan arbetslöshet skulle inflationen stiga, löner dra iväg o.s.v
   Så sannigen om arbetslöshet är nåt som hela tiden förtäcks istället talar man om jobben. Men det är inte jobben som är det viktiga utan att folk har en försörjning ekonomiskt i det pengasamhälle vi lever i. Detta kan enbart ske om fördelningen sker på ett vettigare sätt.

   Före okt-90 så var målet hålla låg arbetslöshet, men i gengäld så steg inflationen.
   Detta försökte Sverige hålla sig till. Men det blev omöjligt i.o.m flera Europeiska länder släppt arbetslösheten fri för att hålla låg inflation.
   När sedan EU blev verklighet för Sverige så har målet om låg inflation alltid gått före
   arbetslöshet.
   Detta har i sin tur gett upphov till att rikare blivit rikare arbetslösa sjuka
   fått sämre ersättningar och sedan när Borgarna fick makten då kom Eu-projektets
   verkliga politik även i vitögat hos Sjuka, arbetslösa på allvar.

   Då var Amerikaniseringen i full aktivitet , Men än har vi kvar sjukförsäkring a-kassa.
   men med oerhörda försämringar. Att nå Amerikansk novå är Högerns mål.
   Då gäller minskade semestrar kort sagt ingen a-kassa.
   Sjukförsäkring får du ta privat om du har råd och
   Är du rik så ska du självklart vara emot allt vad skatter heter.

   Jag hoppas denna Amerikanska dröm aldrig hinner nå Sverige fullt ut
   Utan att det istället blir Amerika som får bli förlorare och se till så sjukförsäkringar a-kassa och sociala skydd funkar bättre och att arbetstagarna får rejäla semestrar.

 4. Arbetsmarknaden är just en marknad. På en marknad är pris och kvalitet det som avgör om varan eller i det här fallet arbetaren ska bli såld. Svårare än så är det inte. Politiker kan påverka arbetarens kvalitet med utbildning men priset har inte politikerna något inflytande över.

  Till detta kommer att penningpolitiken som S står bakom kräver ständig massarbetslöshet för att inflationen ska vara låg. Riksbanken anser att det krävs ca 6,5 procents arbetslöshet för att inte löneökningarna ska bli för stora och därmed driva upp inflationen. Denna penningpolitik har drivits sedan tidigt 90-tal. Lika länge har vi haft massarbetslöshet.

  • Exakt, helt korrekt skrivet Anders. Med betydligt kortare inlägg än jag brukar lyckas med.Bra skrivet kort sagt.

   Arbetslinjen övergavs Okt -90.
   Den arbetslinje Alliansen för är enbart en arbetslinje för slavarbete på svaga grupper som sätts i FAS-3 utförsäkras o.s.v för att inflation ska hållas låg. löner låga för lågavlönade så mer utrymme finns för högre löner till högre avlönade.

   D.v.s folk i etablerad position ska inte behöva svälta eller frysa de ska erhållas alla sina krav via skattesänkarlösningar.

   Medan precis motsatsen ska gälla människor i svag ställning.
   Eller som Reinfeldt skriver i sin Bok ”Det Sovande Folket ”
   ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”

  • Helt sant, Löfvens tomma löften om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 går inte ihop med en styrränta på 0,25%.

   Är det någon som inbillar sig att populistiska politiker skulle våga utmana med höjningar av styrräntan till ca 2-3% för att komma tillrätta med arbetslösheten? Nej, hellre värnar man det stora bostadslånarkollektivet än försöka få en majoritet av de arbetslösa i arbete. Den förra gruppens röster väger mycket tyngre i ett val än de senares.

 5. Svar till Leif 29 juli, 2014 kl. 11:29
  Det var inget löfte det är ett mål.

  Dock tror jag precis tvärtom arbetslösheten kommer enbart öka.
  automatiseringar gör människans som arbetskraft överflödig.
  Företag vill inte anställa för anställningar kostar. En maskin är mycket bättre.
  Den ställer inga krav på arbetstider, arbetsmiljö o.s.v

  Ska folk få försörjning måste en total global ny politik skapas.
  Nu gäller den amerikanska råkapitalismen
  Den måste utrotas, tyvärr har den dock även fått fäste i Kina vilket gör saken än värre.

  En politik där automatiseringen försörjer folk och det övriga delar folk jobben på.
  Detta med ständigt ökande uttag av Jordens resurser är en orimlig ekvation därför måste den få ett slut och en normalisering ske.
  .
  Men innan dessa är nog vi alla som lever idag jordgubbar och jordgummor.

  • Nej, det är ett vallöfte från Löfven eftersom det är verifierbart men jag tror precis som dig att vi snarare kommer att få en allt högre arbetslöshet.

   Miljöpartiet nämnde redan under 80-talet att produktionsmedlen borde beskattas och att man borde införa ett system med generell medborgarlön.

 6. Valet sträcker sig till 2018 då kan man inte lova nåt fram till 2020.
  alltså är det ett mål.

  Citat:av Löfven.

  ”Ska Sverige klara målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 krävs en modern och aktiv regional tillväxtpolitik. ”

  Det är media och tolkare som gör det till ett löfte.

  • Om det är ett flummigt mål så känns det minst sagt oseriöst. Hursomhelst, om vi inför valet 2018 skulle ha en arbetslöshet på 10% och Österrike ligger kvar på en arbetslöshet kring 5% vill åtminstone jag påstå att Löfven kapitalt misslyckats även om det återstår två år.

%d bloggare gillar detta: