Om fler kvinnor i EU-kommissionen


20140716-234332-85412687.jpg

Jämställt?

I ett debattinlägg krävde igår Socialdemokraterna, genom Stefan Löfven och Marie Granlund, att Fredrik Reinfeldt skulle driva kravet att minst 40 % av ledamöterna i EU-kommissionen ska vara kvinnor. Marie Granlund ställde sedan kravet formellt i riksdagens EU-nämnd (då Fredrik Reinfeldt medverkade via videolänk).

Statsministern, som var på plats i Bryssel, visade ingen större entusiasm inför det (S)-märkta kravet. Han framförde, bland annat, att detta faktiskt är en nationell fråga. Det är ju de enskilda länderna som nominerar kommissionär. Han menade vidare att det redan är svårt att finna lämpliga kandidater. Det underlättar inte heller då landet först kan nominera kandidat då man vet vilken roll denne ska ha.

Det är klart att Fredrik har rätt i detta. Det är förstås lätt att i Sverige göra detta till inrikespolitik och glömma verkligheten. Samtidigt kan man ju heller inte riktigt resonera som statsministern gjorde. Det är klart att Sverige som nation kan driva på i frågan. Frågan diskuteras ju faktiskt i det Europeiska rådet (som består av ländernas regeringschefer). Slutligen kan ju parlamentet driva på.

Men det är förstås ett rimligt krav att EU-kommissionens ledamöter på sikt ska vara jämställt. I den frågan kan Sverige som nation driva på utvecklingen.

Länkar: Aftonbladet debatt, europaportalen, europaportalen, europaportalen, SvD

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 juli, 2014, in EU, Jämställdhet, Politiska funderingar. Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om fler kvinnor i EU-kommissionen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: