Förbud löser inte fattigdom eller sociala problem


I Danmark har man valt att ta i med hårdhandskarna med tiggare. Trine Bramsen, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, säger till Ekot att …

Det är för det att man inte önskar att göra Danmark till ett hotell där ryktet sprids i Europa att man kan komma till Danmark och övernatta gratis, man kan också få gratis mat.

De danska politikerna ser hellre att fattiga människor tar vägen någon annanstans (exempelis Sverige) än att komma till Danmark. Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, delar inte de danska partikamraternas uppfattning i frågan. Han säger att det …

… är en väldigt ytlig analys och tyvärr är den danska debatten så helt annorlunda än här i Sverige. Naturligtvis måste man i Köpenhamn ta socialt ansvar för de fattiga som finns och skaffa boende och mat åt dem. Något annat är ohållbart medan man på längre sikt ska försöka påverka Rumänien och andra länder att ta ansvar för sin befolkning.

Svenska Dagbladet har fått ett skrftligt uttalande från Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson. Han menar att förbud vare sig förhindrar fattigdom eller sociala problem. Om problemet är att vissa EU-länder inte tar ansvar för sin befolkning är det en fråga som måste drivas genom EU. Den fria rörligheten inom EU gäller även fattiga människor.

Enda sättet att slutligen få bort fattigdom är att människor får möjlighet att försörja sig själva genom arbete och att man verkar för att få bort sociala stigman.

Det är sorgligt och beklämmande att de danska socialdemokraterna valt den linje man har gjort.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvD, Ekot, Ekot, SvD, Aftonbladet kultur, Aftonbladet kultur

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Mario Matteoni

 

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 juli, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Danska S verkar vara jämförbara med svenska SD. Ett sådant uttalande i Sverige hade lett till uteslutning ur alla riksdagspartier förutom just SD.

 2. ”…. förbud vare sig förhindrar fattigdom eller sociala problem.”
  ”… vissa EU-länder inte tar ansvar för sin befolkning …”

  Även i fattiga Rumänien finns en hel del projekt -också med EU-pengar!- som direkt åsyftar att förbättra läget för zigenarna. Men vad hjälper det om de hellre väljer att tigga i Sverige? Tiggeriförbudet i Danmark är rätt signal och vi borde följa efter ögonaböj: zigenarna själva måste börja ta sig i kragen och anpassa sig till det moderna samhällets struktur. Man kan endast hjälpa de som vill bli hjälpta. Att tigga i Sverige eller i andra länder är ingen lösning.

  Det finns även ett bidragssystem i Rumänien som omfattar alla. Kom ihåg: det finns flera miljoner lika fattiga människor i Rumänien som ÄNDÅ INTE tigger i Sverige. Också skolan är gratis och obligatorisk för alla medborgare i Rumänien. Men vad hjälper det om ungarna hellre tigger i Stockholm eller Eskilstuna?

 3. Lösningen av tiggeriet är att socialarbetarna går ut på fältet och samtalar med dessa tiggare.
  Behöver de stöd ska det sociala sköta det. Är det annan form av tiggeri ska de bort från
  gatorna eller tiggeriinkomsten beskattas.

  Det handlar helt enkelt om för dåliga resurser inom det sociala där socialförvaltrana sitter på kontor och väntar på kunder.

  Ironiskt skulle man kunna driva på om att denna privatiseringsiver som uppstått även bör ske inom socialkontoren

  EX: Privatisera socialkontoren och låt reklam som ” kom hit och hämta pengar vi erbjuder de mest generösa villkoren för att ni inte ska behöva svälta eller frysa”
  Kort sagt skulle de som erbjuder mest pengar få de flesta kunder övriga skulle utkonkureras.
  Staten skulle självklart ge mest pengar till de som lyckas bäst.

  Så är ju Reinfeldts politik i övrigt också. Mest skattesänkningar för de som tar för sig mest-.
  Mest bidrag till de som har mest i lön, förmögenhet o.s.v Medan den med låg inkomst eller ingen inkomst t.ex. inte får samma ekonomiskt fördel av ex: RUT ROT.
  Fattar ni???

  Varför inte ge mest i skattemedel till de socialkontor som kan utge mest pengar och har flest kunder.

 4. Lars Flemström

  EU borde sluta stödja krigsherren Porosjenko i Ukraina, vilket man gör genom löften om hundratals miljarder i mutor till de ukrainska väljarna för att de ska stödja den EU-vänlige Porosjenko, och i stället satsa miljarderna på att integrera de östeuropeiska romer, som redan är EU-medborgarna, i de länder som de kommer från – eller i andra EU-länder. Fråga romerna var de vill bo, och erbjud dem sedan – om de inte vill återvända till tidigare hemländer – bostäder och jobb i de nya hemkommunerna. Behandlingen av romerna – samt EU:s alltmer imperialistiska politik i f.d. sovjetrepubliker, som (till skillnad mot Estland, Lettland, Litauen och Georgien) språkligt, kulturellt och religiöst är att anse som delar av Ryssland på samma sätt som vi anser Skåne vara en del av Sverige – är en skamfläck för EU som fredsprojekt. Carl Bildts turnéer i Ukraina, som en sentida Karl den tolfte är beklämmande. Observera att jag härmed inte har uttalat några sympatier för de s.k. proryska separatisterna i östra Ukraina. Till följd av den snedvridna rapporteringen från Ukraina i media, är det hart när omöjligt att få en riktig bild. De kan vara vad som helst från demokratiska frihetskämpar till fascister och stalinister.

 5. citat:
  ”Enda sättet att slutligen få bort fattigdom är att människor får möjlighet att försörja sig själva genom arbete och att man verkar för att få bort sociala stigman.”

  Däri ligger hela felet. Att allt skulle lösas om alla får arbete är ett dumt påstående. Arbetslöshet har alltid funnits och målet för en marknadsekonomi är att många är utan arbete då blir arbetskraften billig. Arbete finns alltid, men viljan att betala arbete håller på försvinna. De jobb med vettig lön
  kommer bara bli svårare och svårare att nå.

  Det är ingen slump att dagens högerpolitiker hellre talar om fler i sysselsättning och ogärna håller tyst om arbetslöshet, utförsäkringar, självmord o.s.v. Det börjar komma spekulationer om att om 20 år kan 50% av dagens jobb vara borta och görs av datorstyrda maskiner istället.
  Men vilka jobb kommer istället.
  Kommer fler jobb eller kommer jobben minskas drastiskt d.v.s där lön med vettig inkomst utbetalas.

  Lösningen på försörjning måste debbateras. Den löses definitivt inte med högre pensionsålder , längre arbetsdagar och ökande klyftor.

  Man måste se om de samlade resurserna ska fördelas bättre. istället för som idag där man talar om att klyftorna löneskillnaderna måste öka.
  Man borde göra det lönsamt arbeta mindre och dela med sig bättre och skapa det jämlika Samhället.

  Med dagens rovdrift av våra naturresurser så kommer en konsekvens., det bör alla göras medvetna om.

%d bloggare gillar detta: