Gillar ej offentlighetsprincip


Friskolornas riksförbund har låtit genomföra en undersökning över vilka regleringar som skulle få förbundets medlemmar att inte driva vidare sin verksamhet. En hög andel skulle lägga ned sin verksamhet i det fall ett förbud mot skolor drivna i aktiebolagsform skulle bli verklighet. Det är väl inte så mycket att säga om det. Det är ju uppenbart att de flesta skolor av denna typ gör det i akt och mening att de vill tjäna pengar.

Men drygt en tiondel av deras medlemmar skulle även välja att lägga ned verksamheten i det fall det skulle införas krav om offentlighetsprincip och/eller meddelarfrihet. Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, för ett slags resonemang som (enligt honom) skulle förklara detta.

Resonemanget känns ganska tunt. Det handlar väl snarare om att man hellre håller hårt vid den lojalitetsprincip som gäller för anställda i privat verksamhet. Medlemmarnas, i Friskolornas riksförbund, har väl ingen lust att potentiellt negativa uppgifter om det egna företaget sprids bland allmänhet och konkurrenter.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 juli, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Tarmo Lindholm

    Det är väl uppenbart att med offentlighetsprincipen d.v.s allmän insyn i Friskolornas verksamhet, skulle det inte gå att ” mygla ” i samma utsträckning som det uppenbarligen går att göra idag…!

%d bloggare gillar detta: