Om blockpolitikens död


Dagens Nyheter skriver i ett par artiklar om hur det parlamentariska läget kan bli efter det kommande valet till riksdagen.

Det är väl knappast någon som längre tror på att alliansen kommer att lyckas att vinna valet. Det krävs näst intill ett under för att det skulle ske.

Det är högst troligt att socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven kommer att ges i uppdrag att bilda regering.

Hur verkligheten kommer att arta sig därefter är ju, trots allt, mer otydligt. Hyfsat tydligt är att (S) har markerat att man vill samarbeta med Miljöpartiet – troligen i form av en gemensam regering. Det verkar vara en konstellation som har väljarnas acceptans.

Det är också en konstellation som har större möjligheter att få till ett blocköverskridande samarbete. Risken är ju stor att de röd-gröna partierna inte får majoritet av riksdagens ledamöter. Det finns ju stor risk för att Sverigedemokraterna hamnar i en vågmästarsituation i Riksdagen.

Det är inte särskilt troligt att Socialdemokraterna kommer att kunna bilda regering på egen hand. Socialdemokraterna är inte längre ett 40%-parti – kommer kanske aldrig att bli det heller. Därför kommer det att vara nödvändigt att bilda samarbete med andra i frågor som man kan kompromissa om.

Men det är klart att det kommer att krävas en del vackert finlir för att få ihop ett regeringsprogram tillsammans med Miljöpartiet. Men allt handlar i slutändan om hur väljarna lägger sina röster i det kommande riksdagsvalet. Det kommer verkligen att behövas att socialdemokraterna hamnar på en bekväm nivå över 30 % för att man ska kunna känna att man vunnit val.

Länkar: dn.se, dn.se, di.se, SvD, SvD, dn.se, di.se, Ekot, dn.se, Ekot, Ekot, Ekot, Arbetet, da.se

Fler som skrivit: Jörgen Danielsson, Alliansfritt Sverige

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 juli, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. ”Det kommer verkligen att behövas att socialdemokraterna hamnar på en bekväm nivå över 30 % för att man ska kunna känna att man vunnit val.”
  Tidigare var det ju sagt att 35 % var ju det golv man inte skulle falla under. Nu verkar racet i stället vara 25 %. Dvs det race som Juholt startade verkar nu fullföljas av Löfvén.
  Men varför inte en storkoalition M + S? Reinfeldt som statsminister och Löfvén som industriminister tror jag skulle vara en utmärkt kombination. Då skulle man inte få någon inverkan av de tre stollepartierna till vänster om s.
  Din partikollega Johan Westerholm säger i en artikel i Aktuellt i Politiken (s) om Mp:s politik: ”… att allt mänskligt liv norr om Dalälven blir omöjligt.
  Miljöpartiets ekonomiska politik är för Sverige, för svensk basnäring och svenska exportintäkter vad Tjernobyl var för Ukraina. En härdsmälta som raderar ut förutsättningarna för mänskligt liv utanför tunnelbanenätet …”
  http://www.aip.nu/default.aspx?page=2&debatt=2563

  • Tror knappast att en sådan koalition är möjlig. De två partierna kan säkert finna överenskommelser i vissa frågor. Trots Johans skrivningar så känns ändå en regering S+MP mest realistisk idag. Framför allt för att bryta blockpolitiken.

 2. Efter Åsa Romsons hatfyllda och rasistiska förlöpningar om vita, medelålders män är det väl läge för denna grupp att söka sig bort från Mp. Om man anses enbart vara en del av problemet och inte av lösningen så är det läge att lämna extremisterna därhän. En partiledare som öppnar sitt anförande med en välkomstfras på arabiska lär väl dessutom påverka dina väljare som befinner sig mellan (s) och (sd)? Måste citera Johan W igen: http://ledarsidorna.se/2014/07/nar-hatet-kom-till-byn/

%d bloggare gillar detta: