Om det goda i att sänka löner


Arbetsgivarorganisationen Almega har presenterat en ny rapport som, enligt dem, visar att 346 000 personer i Sverige har en svag arbetsmarknadsförankring. Med stöd av rapportens slutsatser argumenterar man för att fler personer borde arbeta på en lägstalön och att man ska vara väldigt försiktiga med fortsatta höjningar av de lägsta lönerna. Sålunda borde fler personer kunna få en första anställning och därmed på sikt gå vidare till bättre betalda arbeten.

LO invänder, inte särskilt förvånande, emot Almegas uppfattning i frågan. Agneta Berge menar att det skulle drabba personer som redan lever på ganska små ekonomiska marginaler. Ett gott exempel på det är ju USA där väldigt många människor har fastnat i ett låglöneträsk och framlever sina liv som ”working poor”.

Det är litet intressant att just de lägsta lönerna röner sådant förhållande stort intresse bland makthavarna. Det finns ju politiskt stöd i regeringen för en utveckling med sänkta ingångslöner. Diskussionen om de allra högsta lönerna är ju motsatt en ickefråga. Arbetsgivarnas organisationer argumenterar mångordigt för det goda i att betala företagens högsta befattningshavare för deras hårda arbete. Man undanber sig å det bestämdaste andras råd och uppfattning i frågan.

Men det förstås lika intressant att diskutera värdet av att avlöna och premiera företagens högsta ledningar. Dagens Industri har tagit del av en undersökning som antyder att allt för höga ersättningar till de högsta cheferna kan vara direkt skadliga för företagets utveckling. Det finns ju vidare rapporter som visar på det negativa av att de anställdas andelar av företagens överskott minskat.

Nåväl – arbetsgivarna framhåller sina åsikter och intressen i denna fråga. Almega kommer att driva frågan om det goda i att hålla nere löner inom de verksamhetsområden vari de verkar.

De fackliga organisationerna förbehåller sig rätten att verka för bättre förhållanden för de anställda.

Länkar: SvD, di.se, SvD, dn.se

Fler som skrivit: Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 juli, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Idag fick vi alla en lönesänkning och blev fattigare när Riksbanken chocksänkte styrräntan och torpederade vår krona.

%d bloggare gillar detta: