Alliansens Sverigebygge


De bygger landet?

Igår presenterade partiledarna för de fyra regeringspartierna en satsning på infrastruktur de kallade ”Sverigebygget”. Man vill bygga nya stambanor för snabbtåg, verka för att 100.000 bostäder ska byggas samt med Danmark diskutera en ytterligare fast förbindelse mellan länderna. Detta kommer förstås ett kosta en väldans massa pengar.

Hur angelägna förslagen än är som de borgerliga partierna presenterade kunde (ville inte?) de inte presentera någon finansiering ”krona för krona”. Förhoppningen är att privata medel och pengar från kommuner som gynnas av satsningarna för infrastruktur ska bidra med egna medel. Men, trots allt, det mesta ska komma från staten. Men hur är mer obestämt och högst oklart.

Det är ju ganska uppenbart att förslaget mest är framtaget som ett provisorium i syfte att fånga upp frågor som kunnat gynna oppositionspartierna. Det har inte funnits tid att bättre arbeta fram hur en finansiering av det paket man presenterat ska se ut.

Det är klart att det behövs byggas en hel massa bostäder i Sverige. I de snabbast växande städerna håller inte nybyggnationen den takt som behövs för att täcka behoven. Det kan även vara en klok satsning att bygga snabbtåg som ett komplement till korta flygresor. Men det finns ju även kloka invändningar till sådant. En hög andel av tågresandet sker regionalt i form av arbetspendling. Det kan därför vara viktigare att säkerställa att tågnätet klarar att svälja den regionala trafiken innan man ger sig i kast med ofantligt dyra snabbtåg.

Utspelet var tydligt riktat till att störa Miljöpartiets dag i Almedalen. Vet inte om det kommer att gynna alliansen i den kommande valrörelsen. Det känns väl mer som ett obekvämt myggstick i sommarnatten – snabbt övergående.

Länkar: dn.se, dn.se, Aftonbladet ledare, SvD, di.se, di.se, SvD, SvD, Ekot, SvD, dagens arena, di.se, dagens arena, dagens arena, dn.se, Ekot, di.se, SvD, dn.se, Ekot, ka.se, Arbetet

Fler som skrivit: Ola Möller, Peter Johansson, Badlands Hyena, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 juli, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Alliansens Sverigebygge.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: