Regeringen uppvisar handlingskraft


687ed-fas3c3b6verlevnadI ett debattinlägg meddelar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) tillsättandet av en utredning. I en lång debattartikel beskrivs att regeringen ska skapa en ny anställningsform – matchningsanställning.

Matchningsanställning förstår vi ska bli den nya lösningen på den fråga man misslyckats med under åtta år – att minska den långvariga arbetslösheten. Enligt debattartikeln ska Arbetsförmedlingen upphandla matchningstjänster för att möjliggöra för långvarigt arbetslösa att komma i arbete. Ministern meddelar stolt …

Därför tillsätter vi i dag en utredning som ska ta fram tydliga förslag hur matchningsanställningar ska utformas på svensk arbetsmarknad. Utredaren ska även lämna förslag till omfattning och genomförande av verksamheten och beräkna kostnader.

Det är möjligt att detta kan bli något bra. Men det är tydligt att regeringen är pressade av sin oförmåga att minska den långvariga arbetslösheten. Det är uppenbart att man saknar egna idéer. I en fåfäng strävan att manifestera handlingskraft tillsätter man nu en utredning som ska komma med både detaljer och kostnadsförslag.

Regeringen kan nu skryta över en ny kommande arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Hur den kommer att se ut och finansieras kommer ingen att få veta förräns långt efter valrörelsens slut.

Men man får väl se det goda i detta. Om inte annat så är det väl något slags erkännande av att Fas3 är ett misslyckande?

Länkar: DN Debatt, SvD, SvD, di.se, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg, Ylva Johansson, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 juli, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Tarmo Lindholm

    De som tycker att den nuvarande Slavhandeln i Fas:3 är en bra Arbetsmarknadsåtgärd, är möjligen de Arbetsgivare som bara har Fas:3 att tacka för sin överlevnad…!

    Sedan har vi en annan sorts s.k Entreprenörer i Sverige, som har verkligen skott sig på de Arbetslösas och Sjukas bekostnad, och den som tycker detta är OK, räcker upp en hand.!?
    http://www.dn.se/ekonomi/valfardsbolag-slipper-skatten-trots-kritik/

  2. Hur olika förslag ska utformas och speciellt finansieras talar politiker oavsett parti nästan aldrig om så inget nytt under solen i det avseendet.

%d bloggare gillar detta: