Om att avskaffa pensionärsskatten


Gillar sänkt skatt

Under gårdagen avlämnade socialdemokraterna ett tungt löfte – att avskaffa ”pensionärsskatten”. Det handlar om att avveckla skillnaden i skatt mellan förvärvsarbetande och pensionärer.

Detta ska ske genom tre olika steg varav de två första ska ske under den kommande mandatperioden. Det tredje steget förutsätter att partiet uppnår andra mål som genererar statliga ekonomiska möjligheter.

Det är förstås rimligt att skillnaden i skatt mellan förvärvsarbetande och pensionärer avskaffas. Men det gäller att man är väldigt tydlig i budskapet till pensionärskollektivet. De flesta av dem kommer att få vänta på att ”pensionärsskatten” kan avvecklas helt och fullt.

Det finns många angelägna uppgifter och mål som socialdemokraterna vill uppnå i det fall man får möjlighet att bilda regering. Allt detta kan faktisk inte finansieras på en och samma gång. Vissa saker måste få vänta på att genomföras. Därför måste en prioritering göras.

Jag är rädd för att sådana viktiga nyanser kan försvinna i den viktiga valrörelse som vi står inför. Jag har tidigare varit med om hur svekdebatt uppkommit när väljarna inte förstått (eller budskapet varit något slarvigt utformat) att vissa saker inte kunnat genomföras.

Jag förstår att pensionärerna är en viktig grupp att vinna röster inom. Desto viktigare att vara tydlig med budskapet och med vad som är möjligt att uppnå på kort och längre sikt.

Länkar: dn.se, dagens arena, Ekot, di.se, SvD, dn.se, SvD, SvD

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Martin Moberg, Ola Möller

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 juni, 2014, i Pension, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Varför vill S inte erkänna att pensionärerna betalade högre skatt även innan införande av jobbskatteavdrag ? Mellan 1999 och 2006 fanns sk. ” kompensation för egenavgifter ” som gällde bara arbetsinkomster inte pensioner. Men sanningen kommer säkert fram innan valdagen, hyckleriet har aldrig vunnit röster.

 2. Lars/ Du kan börja med att läsa expressens fråga till Mona Sahlin och sen går vidare om du vill veta mera.

  http://www.expressen.se/nyheter/val-2010/mona-sahlin-om-jobbskatteavdrag-och-skattehöjningar

  ” Kompensation för egenavgifter ” infördes tre steg mellan 1999 och 2006.

  • Hur kan man nu påstå att kompensera egenavgifter är det samma som jobbskatteavdrag?Man kan alltid förändra och stimulera ekonomin i alla riktningar där det behövs.Men att sänka skatter enbart för de som är friska och arbetsföra samt rika i enda syfte att straffa sjuka,arbetslösa och pensionärer permanent där man dessutom lät sjuka betala de första skattesänkningarna är inte acceptabelt.Reinfeldt står ju fortfarande fast vid denna politik att straffa sjuka och arbetslösa.

 3. Reinfeldt har även fel när han säger att sossarna aldrig sänkte skatten för pensionärer.
  Sannigen är att sossarna sänkte skatten för alla mellan 2003 -2006.
  arbetslösa, sjuka, pensionärer, samt även löntagare.
  Men den rättvisan är väl för hemskt för Reinfeldt omtala då ger ju sossarna allt till alla-.

  Gällande lika skatt på lika inkomst bör den inte bara gälla pensionärer den bör även gälla
  sjuka, arbetslösa. Just sjuka, arbetslösa, undanhåller även sossarna hur man tänkt.

  • Lika skatt för lika inkomst skall vi givetvis ha och det inkluderar arbetslösa,sjuka,som pensionärer.Jag anser också att (s) kunde ha börjat med arbetslösa och sjuka/sjukpensionärer (vilka inte fått en enda krona sänkt i skatt under regeringen Reinfeldt)före ålderspensionärer eftersom de redan har fått en del skattesänkning av regeringen.Samtidigt så är det bra att man nu som i ett första steg avskaffar denna skatteskillnad för de pensionärer vilka har enbart garantipension.Pension är uppskjuten lön och skall beskattas som lön.Men jag håller med dig om att man kunde ha gjort mer.Det som är sagt från (s) är att målet är att lika skatt för lika inkomst skall gälla,sen kan man inte återställa allt på en gång.Man har även sagt att höja taket och ersättningarna i A-kassan och sjukförsäkringen vilket gör att fler får ut mer.Detta kommer i samband med höstbudgeten så vi får väl ge oss till tåls till dess.Jag kommer inte att ge mig så lätt i alla fall!Huvudsaken är ändå att vi får bort den här regeringen i höst.

 4. Exakt ” men att sänka skatter enbart för de som är friska och arbetsföra…. att straffa sjuka, arbetslösa och pensionärer ” . Sjuka och arbetslösa och pensionärer betalade inte egenavgifter mellan 1999 och 2006 alltså S-regering straffade sjuka, arbetslösa och pensionärer. Så enkelt är sanningen exakt som du skriver.

  • Du har fortfarande inte redogjort för exakt de egenavgifter som du avser att sjuka,arbetslösa och pensionärer betalade med den tidigare regeringen.

   Om du menar de försämringar som Göran Persson tyvärr tvingades att genomföra för att städa upp efter den tidigare borgerliga regeringen.Så var det nödvändigt.Nu är vi åter igen i samma läge där vi tvingas städa upp efter en borgerlig regering.Annat var det när regeringen Reinfeldt kom till ett dukat bord 2006.

%d bloggare gillar detta: