Om socialdemokratiska undanflykter


Borgerlig enhet?

Inför gårdagens partiledardebatt i Riksdagen publicerades ett debattinlägg undertecknat av de fyra borgerliga partiordförandena. Inlägget är adresserat till socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven. I inlägget ställs 15 ”frågor” gällande ett röd-grönt regeringsprogram. De fyra skriver att …

Socialdemokraterna drömmer sig tillbaka till gamla tiders enpartiregering, men är långt från målet om att kunna få egen majoritet.

Den borgerliga regeringen har bundit upp sig vid att presentera ett gemensamt program och menar att detta är det moderna och adekvata sättet att bedriva politik. Socialdemokraterna har å sin sida meddelat att man kommer att bedriva valrörelsen med sitt eget valprogram (vilket även MP och VP kommer att göra). Det är inget konstigt i det, det är så valrörelser bedrivs. Väljarna ges därmed fler alternativ att välja emellan.

Valresultatet avgör sedan vilket parti som får mandat att (försöka) bilda regering och att formulera ett regeringsprogram. Politik är konsten att finna kompromisser och minsta gemensamma nämnare.

I brist på andra valvinnande frågor kommer de borgerliga partierna att försöka vinna valet på förment egen sammanhållning och på nån slags röd-grön splittring. Problemet som de borgerliga partierna har är att två av deras pusselbitar under en längre tid haft opinionssiffror som tyder på att de kan exkluderas ur Sveriges riksdag. Vad är ett gemensamt alliansprogram värt i det fall något av deras partier inte klarar riksdagsspärren?

Socialdemokraterna har markerat en vilja att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet och eventuellt ytterligare parti (måhända innebärande en blocköverskridande regering). Det är så politiken fungerar, det finns inget konstigt i det. Det är väljarna som avgör genom att lägga sin röst på ett enskilt parti (och genom att kryssa på enskild partiföreträdare). Det finns inget parti eller valsamverkan som heter ”alliansen”.

Men oavsett det kommer de borgerliga partierna att, i brist på egna nya idéer, sprida myten om den röd-gröna splittringen i avsikt att på det sättet försöka vinna valet.

Det visar mer på egen oförmåga än något annat.

Länkar: Aftonbladet debatt, SvD, Ekot SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Monica Green

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 juni, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. ”..myten om den röd-gröna splittringen” Vilken myt? Det är ju dagens sanning. Eftersom (s) minskar och blir allt svagare ju närmare valet vi kommer (nu 30minus parti) så blir stolle-partierna på vänsterkanten allt starkare. Så hur ska väljaren kunna veta vilka stolle-förslag som Löfvén tvingas svälja i en ev regeringsförhandling? Ingen tillväxt? Lägg ner kärnkraft och vapentillverkning? Friår och helt fri invandring? Mångifte, och 6 timmars arbetsdag med full lön? Nerlagt försvar? Stopp för Förbifart Stockholm där ju (s) och de borgerliga i Stockholm är överens om att den ska byggas? Det är väl nog för att få varje väljare från mitten och högerut att börja skaka. Så kom inte och ljug om att det enbart skulle vara en myt. Det är ett hot.

  • Tja, alliansen är ju knappast ett säkert alternativ för väljarna heller. CP och KD har ju länge dansat lindans utmed riksdagsspärren. S är väl dessutom det enda parti som angett att man tänka sig ett blocköverskridande samarbete, t.o.m. Regering. Alliansens sammanhållning synes mest vara politisk taktik i dagsläget. De vinner ju inte på egen politik, bara genom att peka på det ”onda” röd-gröna.

 2. Jaha, det var ett lamt svar av typ goddag-yxskaft. Din bloggande s-kollega Johan Westerholm har gjort en bra sammanfattning av vad han fruktar av Miljöpartiets politik. Det här kan du väl knappast kalla en myt?
  http://ledarsidorna.se/2014/06/nackskottet/

  • Leif Andersson

   Kvalificerat trams i det länkade inlägget. Kraschen kommer oavsett om MP kommer med i en regering efter valet eller inte.

 3. Vad säger ni om att göra slut på blockpolitiken genom att införa ”det schweiziska systemet”:

  -de fyra största partierna efter valet måste alltid bilda regering. Landets framtid kräver ju långsiktigt hållbara kompromisser, inga återställare i blockpolitisk anda.

  • Låter som ett utmärkt förslag. Känns som både S och M har åsamkat Sverige stor skada pga att man inte haft någon ambition att samarbeta.förutom när det gäller beslut om privilegier för politikerkollektivet.

%d bloggare gillar detta: