Är det fackets fel?


Arbetsgivarorganisationen Almega har betalat för införande av annonser i anledning av den pågående konflikten med Seko. Arbetsgivarnas budskap är enkelt och sammanfattas som att ”Arbetsgivarna vill förhandla men facket väljer strid”.

Denna arbetsmarknadskonflikt kan dra ut på tiden om inte medlarna till idag har funnit den heliga graal som gör att parterna kan acceptera någon form av kompromiss. Seko har valt att ta strid för att deras medlemmar ska ges möjlighet till fastare och tryggare anställningar. Arbetsgivarna vill i sin kostnadsjakt kunna använda de anställdas tid så flexibelt som möjligt.

Konflikten rör en för arbetsgivarna viktigt principfråga – deras arbetsledningsrätt. Den har under tidens gång med ökad facklig styrka och genom lagstiftning något begränsats. Det är klart att arbetsgivarna skulle vilja slippa uppsägningstider och inskränkningar i hur man vill anställa människor.

Almega  har blivit till något av Svenskt Näringsliv främsta uppskickande av testballonger. Inom Almega finns växande servicebranscher. Därför är det av vikt för den samlade arbetsgivarkåren att hålla emot fackliga strävanden som begränsar arbetsgivarnas möjligheter att flexibelt använda de anställdas tid.

Man kan därför lika gärna hävda att det är arbetsgivarna som valt strid framför diskussion i denna fråga.

Länkar: Arbetet, SvD, politism, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Martin Moberg, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 18 juni, 2014, in Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Är det fackets fel?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: