FP vill begränsa strejkrätten


I ett debattinlägg föreslår Christer Nylander, Folkpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, att man ska begränsa fackföreningars strejkrätt genom en proportionalitetsprincip. Christer menar att Seko:s sätt att varsla om strejk på Stockholmståg och Krösatågen går utanför det rimliga med vad konflikten gäller. Tja … det är ju Folkpartiets åsikt och knappast en otvetydig sanning.

Vad som är uppenbart är att Folkpartiet vill sätta koppel på fackföreningars möjligheter att strejka. En domstol ska kunna avgöra vad som är en rimlig nivå på den arbetsmarknadskonflikt som pågår.

Det finns redan idag regelverk som begränsar strejkrätten. I dagens mediavärld gäller det att också ha allmänhetens stöd för att en strejk som drabbar medborgarna ska ha möjlighet att lyckas. Se till exempel vid de tillfällen då bussförarna inom Kommunal strejkat för bättre arbetsvillkor. Kommunal lyckades därför att det fanns ett starkt stöd från de som brukade åka med bussarna.

Systemet bygger på att det finns en rimlig balans mellan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer. Folkpartiet är uppenbart ute efter att stärka arbetsgivarna på arbetstagarnas bekostnad.

Seko för en viktig strid om hur många anställda som ska ha otrygga och korta anställningar. Det är en kamp som politikers orimliga upphandlingsregler har drivit fram. Här är Folkpartiet starkt medskyldiga i den utveckling som pågår.

Det vore kanske bättre för Folkpartiet att se över sin egna politik i detta avseende?

Länkar: Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt, SvD, dagens arena, politism, dagens arena, SVT, politism, SvD, di.se, dn.se, Ekot, dagens arena, Lag&Avtal, Publikt, Arbetet, Sekotidningen, Sekotidningen, Fastighetsfolket, Arbetet, da.se, Sekotidningen, Hotellrevyn, Arbetet, Arbetet, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin MobergMartin Moberg, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Peter Johansson, Jan-Henrik Sandberg, Helle Klein, Samuel Engblom, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 juni, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Lönestopp och strejkförbud var Mona Sahlin inne på…

%d bloggare gillar detta: