Fas 3 är ett slöseri med människors tid och handlingskraft


Bort med Fas3!

För några dagar sedan argumenterade Magdalena Andersson för att Fas 3/sysselsättningsfasen borde avskaffas. Magdalena påpekar att riksdagens majoritet för några år sedan beslutade att fortsatta inskrivningar i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas skulle upphöra.

Detta är ett beslut som regeringen har valt att ignorera. Man valde att i stället genomföra några detaljförändringar och börja kalla aktiviteten för ”sysselsättningsfasen”.

Magdalena skriver att …

Fas 3 är ekonomiskt oansvarigt och ett slöseri med människors tid och handlingskraft. Det behöver inte vara så här. Det finns verkliga uppgifter i kommunerna och i den ideella sektorn som behöver utföras och som skapar värde i samhället. Därför vill vi avskaffa fas 3 och investera i extratjänster – riktiga jobb med en avtalsenlig lön där den som arbetar får göra verklig nytta.

Ja, avskaffa denna ändstation i den borgerliga arbetsmarknadspolitiken. Här parkeras de med långvarig arbetslöshet, i många fall utan ersättning. Arbetsförmedlingen har slutat med att ange hur många deltagare i Fas 3 som enbart erhåller försörjningsstöd från sin kommun och hur många som har utfyllning med försörjningsstöd.

Det finns förstås ingen enkel åtgärd som över en natt gör att långvarigt arbetslösa plötsligt får arbete. Det behövs många olika åtgärder och aktiviteter för att hjälpa människor åter till arbetsmarknaden.

Länkar: Aftonbladet debatt, ArbetetArbetetArbetet, politism, etc.se, Aftonbladet, SVT, SvD, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 juni, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 13 kommentarer.

 1. Därför vill vi avskaffa fas 3 och investera i extratjänster – riktiga jobb med en avtalsenlig lön där den som arbetar får göra verklig nytta.??????????????

  Blir det fasta jobb eller tillfälliga anställningar med tidsgräns?
  Kan man kalla det för riktiga arbeten?

 2. Men det finns ju alternativ till FAS3. Kolla här:

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/svart-att-hitta-unga-som-vill-ta-stadjobb

  Varför tar folk inte chansen? Det är uppenbart att folk hellre befinner sig i FAS3 än att ta de jobb som finns. Eller är SVT-inslaget en bluff? MVH

  • Blandar du inte lite äpplen och päron nu. I Fas3 hittar du ju företrädesvis långtidsarbetslösa, oftast människor med högre genomsnittsålder. Artikeln handlar om hur svårt det är att finna ungdomar som vill ta timanställning inom städbranschen.

   Städbranschen är alldeles säkert en sådan bransch många väljer bort av olika skäl. Kanske för arbetets karaktär, kanske för arbets- och anställningsvillkor.

 3. Äpplen och päron? Jag trodde vi diskuterade arbetslöshet och vägen ur den.

  Men … min ”favvo-sosse-snubbe”, om det är så jävligt att vara i FAS3 -vilket ofta påstås från s-hållet- hur kan det då komma sig att de inblandade ÅNDÅ HELLRE vill stanna kvar där än att börja jobba som städare? Timanställningen kan ju bli fast jobb med avtalsenlig lön.

  Är det ändå inte bättre än Fas 3 som enligt s ovan är ”ekonomiskt oansvarigt och ett slöseri med människors tid och handlingskraft”?

  • Fas 3 har varit en osedvanligt dålig väg att hjälpa människor ur arbetslöshet. Nu valde ju du att koppla ihop Fas3 med en artikel om en arbetsgivare som säger sig ha svårt att hitta ungdomar som vill hobba för henne. Du hittar väldigt få ungdomar i Fas3.

   Varför ungdomar väljer bort arbete i städbranschen är väl en intressant fråga måhända. De har kanske andra drömmar – vad vet jag. Drömmen är kanske inte en timanställning med en möjlig, ej säker, fastare anställning.

   Hur man ska göra för att fler ska jobba inom städbranschen är väl nåt för företagen och branschen som sådan att fundera över.

 4. Vilka åtgärder tycker du man borde sätta in?

  I Tyskland har man HARZ 4 ( = 374 euro/månad samt hyra för maxl 50 kvm) isf FAS3. Är det bättre?

 5. Det är ingen som helst konst att fortsätta Fas 3 inom de förslag som socialdemokraterna lagt fram. Vilket ombudsmän torde vara medvetna om. Extratjänsterna blir 20 000 och kommer genom sitt regelverk att sätta stopp för de 19 000 kommunala beredskapsarbeten som anordnas idag. De kommer att ersätta dessa med sämre villkor, då de kommunalt finansierade anställningarna ger lika villkor som för vanliga anställda – inget avdrag för obligatoriska studier som extratjänsterna – och till och med kvalificering till a-kassan. Detta till skillnad från alla de anställningsformer som får statsbidrag. Förutom extratjänsterna som bara en del av dagens fas 3-are kan komma att få, har socialdemokraternas forskningskommission uppfunnit åtgärden samhällsjobb. Vilka skall ge ytterligare diskriminerande villkor: Som det står i rapporten: ”Samhällsjobb bör vara på deltid för att behålla incitamenten för att söka efter reguljär sysselsättning. Ersättningen för programdeltagarna bör vara tillräckligt hög för att minimera behovet av kompletterande försörjningsstöd men inte så hög att den eliminerar drivkrafterna att söka efter reguljär sysselsättning.
  Det självklara alternativet för den svenska modellen, vilket gällde från och med den första socialdemokratiska regeringen – detta borde vara bekant för ombudsmän även idag – var i stället beredskapsarbeten. Vanliga anställningar tidsbegränsade till det som krävdes för kvalificering till a-kassa på inkomstgrundad nivå. Regelverken för Aktivitetsgarantin och Fas 1-3 ligger närmare den åtgärd som förekom i det samtida nazityskland. Arbeitsdienstpflicht. Det vanliga motargumentet från ombudsmän är att AGA:n och Jobb och utvecklingsgarantin inte skulle innebära reguljära arbeten. Men det påståendet bygger på att dessa ombudsmän inte låter sig informeras. Om olycksfallsfrekvensen till exempel. Se http://www.fredtorssander.se/fredpress/2014/03/29/antalet-i-workfare-2012/

 6. Dryga Lisa.
  ”Varför tar folk inte chansen? Det är uppenbart att folk hellre befinner sig i FAS3 än att ta de jobb som finns. Eller är SVT-inslaget en bluff? MVH”

  Visste du inte att man _tvingas_ in i Fas:3..?
  Varför, jo nekar man då är det i första hand, att man riskerar ett uteblivet Försörjningsstöd (Socbidrag ) , och därmed bli Hemlös som följd, eftersom Hyran inte kan betalas in…!

  Jag tycker att du bör bli informerad, hur de idag c.a 37 000 st i Fas:3 blir utnyttjade..!
  http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/06/fas-3-har-gjort-honom-till-mangmiljonar

  • ”… man tvingas in i Fas:3…”

   Men .. enligt SVT-inslaget fanns det ju jobb att få hos städfirman! Jobb som ingen ville ha! Är det inte bättre att ha en arbetsinkomst isf ännu lägre ersättning från fruktansvärda och människoovärdiga FAS3? Fattar inte logiken.

 7. Monica Rinne Eskilstuna

  Det handlar inte om att ta jobb, det handlar om att få jobb på en arbetsmarknad där arbetskraftsutbudet är flera gånger större än avlönat arbetsutbud. Arbetsmarknaden står inte till arbetskraftens förfogande.
  Jag vet förövrigt många som sökt städjobb men som inte fått dessa. De har även gått runt med sina CV till olika företag men inte fått någon respons, trots att de har städat tidigare.

 8. När Arbetslösheten är ca 400 000 st, då är inte en och annan Städfirma någon ”räddning”, som SVT försöker blåsa upp det till.
  Skall bli intressant att följa när Fas:3 försvinner, alla s.k ”företag” som har satt detta i system att bara utnyttja Fas:3are i sin verksamhet.
  Dessutom är det en kostsam historia….5000 kr och styck och Månad får Arbetsgivaren Skattefritt från Staten, och antalet Fas:3are är idag ca 37 000 st.
  Detta kan man kalla för ett riktigt Nerköp…!

 9. Är rädd för att socialdemokraternas förslag om samhällsjobb eller vad dom kallas kommer att vara tidsbegränsade till ett år,sedan kanske stämpling i ett år.Men det är vad som kommer sedan man undrar över?Dom jobben kanske inte en sen gång berättigar till a-kassa.Blir man hänvisad till försörjningsstöd sedan,då föredrar jag nog ändå fas3.

%d bloggare gillar detta: