Hänsynslös facklig övermakt?


Fack jo!

Fack jo!

Under gårdagen varslade Seko om att utöka sin strejk ytterligare från och med midsommarhelgen. Denna gång handlar det om att ta ut Seko:s medlemmar på Stockholmståg och Krösatåg (i Småland) i strejk. Det är förstås en nyhet som slagits upp ganska stort i Stockholmscentrerad media.

Arbetsgivarna anser förstås att Seko överdriver med tanke på att samtal faktiskt pågår. Seko, å sin sida, anser att det händer för litet i dessa samtal. Det faktum att arbetsgivarna har varslat om lock-out verkar ha gått de flesta media förbi.

Parterna träffades igår kväll vilket innebär att tvisten i bästa fall när detta inlägg publiceras.

Nyheten om Seko:s varsel om utökad strejk verkar ha påverkat den ärade ledamoten i Sveriges Riksdag, Carl B Hamilton (FP) djupt. Man kan väl till och med säga att han blåste en säkring när han nåddes av det upprörande. Ganska snabbt fick han ut ett meddelande på Folkpartiets hemsida.

I det meddelar han sin avsky över Seko:s, som han skriver, fullkomligt oproportionerliga åtgärd. Och så skriver han …

Seko är en del av den arbetarrörelse som i facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna vill ta över ansvaret för Sverige efter riksdagsvalet. Säg nej till denna demonstrerade hänsynslösa fackliga övermakt. Rösta emot att fackliga bossar som Sekos ska kunna få politiskt inflytande efter riksdagsvalet!

Han Carl B får väl tycka vad han vill om detta. På svensk arbetsmarknad har vi den ordningen att det är parterna som utformar och diskuterar kring löne- och näraliggande anställningsvillkor. Kommer parterna inte överens i förhandlingar finns ett regelverk kring hur mankan vidta stridsåtgärd riktade emot förhandlingsmotparten. Till det kommer ett statligt medlingsinstitut med en egen uppsättning verktyg för att få parter att samtala i ordnad ton.

Carl B Hamilton får väl önska att regelverket var utformat på annat sätt. Han kanske, till och med, önskar förbjuda facken att vidta vilka som helst åtgärder liknande strejk eller annat.

Vi vet däremot att Carl B Hamilton djupt ogillar arbetarrörelsen och den koppling som finns mellan LO-förbunden och det socialdemokratiska partiet.

Det är kanske inte att förundras över Carl B Hamiltons sura ton i sitt nyhetsbrev. Det kommer i vilket som helst inte att bidra på något sätt till att lösa den grundläggande frågan.

Länkar: dn.se, dagens arena, SvD, dn.se, Ekot, Ekot, Sekotidningen, Publikt, Arbetet, ka.se, Sekotidningen, Elektrikern, Arbetet, Arbetet, Sekotidningen, da.se

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Johansson, Martin Moberg, Leine Johansson

 

 

 

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 juni, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Att Carl B Hamilton uttalar sig negativt om facket är väl ingen överraskning.
  Den där högerpajasen har uttalat sig korkat förr.
  EX: 2010 citat:
  ”Arbetslösheten tycks vara på väg ned. Alliansens envisa fokus på arbete och snabb återgång till jobb har visat sig vara rätt medicin.”

  Hamilton är en fackrasist och förstår inte att en balans måste finnas på arbetsmarknaden där arbetsgivare och arbetstagare måste ha vettiga villkor, dels driva företag men även
  där arbetstagare inte ska utnyttjas hänsynslöst.
  Vi ser ju bara hur FAS-3 blivit där man lagt in sekretess vilka som är anordnare
  men där det ändå går luska ut att hänsynslösa arbetsgivare blivit miljonärer på densamma.

  FAS-3 är frukten av att balansen på arbetsmarknaden spårat ur och där
  arbetstagare blivt offer och där en högerregering numera mest talar om sänkta trösklar än
  att tala med alla som drabbats av den antifackliga politik som idag bedrivs.

%d bloggare gillar detta: