Det behövs en bättre sjukförsäkring


Försäkringskassan har vägrat att rätta till felUnder gårdagen presenterade LO en vitbok om sjukförsäkringen. Rapporten ”Feltänkt och felgjort – en vitbok om sjukförsäkringen” redovisar de senaste årens utveckling med sjukförsäkringen.

Ingen är väl särskilt förvånad över att rapporten innehåller en rejäl dos kritik över det sätt som den borgerliga regeringen har reformerat försäkringen. Man är bland annat kritisk emot tidsgränserna som gör att sjuka kan bli utförsäkrade, mot de låga ersättningsnivåerna och att systemet är så komplicerat.

När rapporten presenterades redovisade rapportförfattarna Jesper Bengtsson och Kjell Rautio viss kritik mot hur försäkringen fungerade innan den borgerliga regeringens reformer. Det var inte bra då heller. Långtidssjukskrivna vara borta väldigt länge från arbetet utan att någon reagerade.

Det får därför inte bara bli att undanröja den borgerliga regeringens punkter så blir allt bra. Jag vet inte hur det går med diskussionerna i den parlamentariskt tillsatta socialförsäkringsutredningen. Förhoppningsvis kan det komma något bra ur den. Det förutsätter förstås att man kan nå fram till breda överenskommelser.

Länkar: dagens arena, ka.se, lo.se

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 juni, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Fredrik Sjölin

  En påminnelse: Anna Hedborg, fd S sjukförsäkringsminister

  – 2004 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna och sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning ”Mera försäkring och mera arbete” var bl.a. att: ”Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk.” och ”En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen.”/Wikipedia

 2. Läser en artikel i Norran om hur illa många drabbas av denna sjukförsäkring.
  Men uppriktigt A-kassan är även den åt helsefyr.
  Folk jobbar betalar skatt. men när de blir sjuka eller arbetslösa
  ställer inte Samhället upp.
  Vad är det för Sverige Alliansen skapat.

  Jag tror många unga frågar sig ” Vågar man jobba”.
  Vad är det för mening jobba? Detta om du blir arbetslös eller sjuk endast lurats till att skaffa dig grejer ett liv som i ett slag tas ifrån dig.

  Det är väl rätt självklart att både A-kassa, sjukförsäkring ska vara livsvarig.
  Sedan att det under vägen ställs krav om jobbsök o.s.v är väl lika självklart
  Detta självklara vet folket och de sköter även detta.

  Den lilla gruppen som missbrukare finns hos låg som hög och de går ändå inte komma åt med
  den variant av politik högern kör med.

  Jag blir skrämd över hur Reinfeldts retorik låter. Att förtrycka driva folk till självmord är jag undrande över om han är medveten om sker, eller struntar han bara i dessa.
  Tänk vad dessa människor fått plågas innan de fattar beslutet att ta livet av sig.
  Detta när utförsäkring sker. Har Alliansen samt Reinfeldt nån förståelse för det.
  Jag tvivlar:

  Det han skrev i sin Bok ”Det sovande folket ”
  ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”
  kan man säga att han håller.- Men är Reinfeldt en ond männska som har ett särdeles förakt mot sjuka, arbetslösa. Ja en sak är säker: Man undrar?

  Man läser även i expressen hans hårda ord.
  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/fredrik-reinfeldt-stalld-mot-vaggen/
  citat:
  ”Så vilka jobbskapande reformer går Moderaterna till val på?
  – Ja, det mest jobbskapande nu är att säkerställa att de reformer som vi har inte förändras och tas bort, som partier till vänster vill, och i stället ersätts det med den gamla bidragslinjen, ersättningar, borttagande av olika tidsgränser som kommer att göra att förtidspensioneringar återigen blir svaret.”

  Men bidragslinjen är ju det Reinfeldt använder mest till sina gelikar.
  RUT, ROT, är bara en annan form av hur man undviker betala skatt.
  Vad är skillnaden mellan att nyttja skatt och att undvika skatt.

  Uppriktigt det är väl samma sak. Hela hans politik dryper av skattesmitande.
  Ju bättre detta Land sägs ha gått, ju mer har han sparat på svaga grupper.

  Moderaterna är det Äkta Bidragspartiet.

 3. Både S och M är partier som vill ha folk i arbete till ”vilket pris som helst” för att säkra storfinansens välmående och sina egna extravaganta ersättningar. Enda skillnaden är att S slänger några fler brödbitar från de överfyllda matbordet till sjuka och arbetslösa än M.

  I riksdagen har S och M t.ex.gjort gemensam sak kring fortsatt inkomstgaranti för nuvarande riksdagsledamöter till en beräknad kostnad på 500 miljoner för skattebetalarna. Samtidigt samarbetade man också kring den förföljelse av arbetslösa som inleddes från 1/9 förra året där dessa varje månad ska avrapportera till respektive a-kassa kring sitt jobbsökande för att få fortsatt ersättning.

%d bloggare gillar detta: