Rena vilda västern inom välfärdssektorn


Dagens Nyheter har i ett par artiklar granskat och diskuterat hur goda skattebetalare de största företagen inom välfärdssektorn är. De visar sig att de inte lever efter devisen att det är häftigt att betala skatt. Enligt tidningens uträkningar betalar man ganska blygsamma summor i skatt.

Det är väl svårt att uppröra sig allt för mycket över detta. Det hör ju till sakens natur att privata och vinstdrivande företag strävar efter att minimera kostnader. Volvo tillhör ju ett sådant företag som varit ganska framgångsrikt i konsten att minimera inbetalningar av skatt.

Men samtidigt handlar det nu om företag som lever gott på att utföra tjänster finansierade av skattemedel. Det är ju inte ens säkert att denna privata konkurrens har inneburit kvalitetsförbättringar för vare sig brukare och anställda.

Än så länge snurrar fortfarande, de så kallade, räntesnurrorna. Skatteverket utgår från att verkan efter interna räntebetalningar ska fasas ut. Samtidigt kan bolagen dra av för räntebetalningar till banker. De berörda bolagen kommer säkert att finna finurliga vägar att minimera skattekostnaderna.

Magdalena Andersson (S) uttrycker viss frustration över välfärdsföretagens sätt att minimera betalning av skatt till samhället. Hon säger

De som befinner sig inom välfärdssektorn har absolut ett särskilt ansvar när det gäller inställningen till att betala skatt.

Det ligger ju någonting i det som Magdalena säger.

Socialdemokraterna vill genom att ställa hårdare kvalitetskrav på de företag som verkar inom den offentligt finansierade minska möjligheten att undandra belopp från beskattning.

Länkar: dn.se, dn.se, SVT, di.se, SvD, dagens arena, dn.se, di.se

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 juni, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Rena vilda västern inom välfärdssektorn.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: