Personalen får ta kostnaden för anbudsjakten


20140609-232155-84115204.jpg
Igår beslutade LO:s styrelse att ställa sig bakom Seko:s krav i den pågående tågstrejken. LO-styrelsen menar att arbetsgivarnas inställning är kompromisslös och att den inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att …

Vi kan inte gå med på vad som helst på svensk arbetsmarknad. Att man säger upp personalen för att de ska kunna söka tillbaka tjänsterna på deltid, det är ett jäkla ofog och det sker allt oftare vid upphandlingar. Det är personalen som får ta kostnaderna för anbudsjakten.

Det är förstås viktigt att LO-styrelsen har ställt sig bakom Seko:s avtalskrav i denna kamp. Det handlar ju långsiktigt om anställningstryggheten. Genom politikernas flathet (alternativt full medvetet) är det de anställda som får betala kostnadsjakten i samband med offentliga upphandlingar.

Politiker på alla nivåer har valt att enbart acceptera det lägsta priset i en upphandling. Man har valt att bortse ifrån om priset är rimligt i förhållande till kollektivavtalsenliga löner och villkor i övrigt. Eftersom politikerna (inte alla) väljer att bortse från sådant som rimliga villkor för anställda har detta blivit till en fråga för arbetsmarknadens parter att lösa.

Eftersom arbetsgivarna har valt att se Seko:s krav som ett försök till ingrepp i arbetsgivarnas arbetsledningsrätt har det blivit nödvändigt för LO att engagera sig i konflikten.

Vi får väl se om detta imponerar på Almega och Svenskt Näringsliv.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvD, Ekot, dn.se, Arbetet

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Peter Johansson, Ola Möller, Martin Moberg, Helle Klein

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 juni, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Det kanske bör klargöras för läsarna vad Almega är för nåt. D.v.s Den arbetsgivare som facken i tågkonflikten strider emot.
  Kort kan beskrivas att Almega är en arbetsgivar och branschorganisation för tjänsteföretag och är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv. Man arbetar främst för att förbättra villkoren för arbetsgivare och tjänsteföretagare.

  För mig är är Almega en oseriös organisation , en av de grejer man försvarar är RUT.
  Sättet och de argument man angav för att RUT var nödvändigt ansåg jag lades fram på oseriösa grunder. RUT är inget annat än ett bidrag för överklass för och erbjudas ”få ” subventionerad städning. Många företag har städning i hemmet åt sina anställda som en förmån.

  När RUT kom så var lokalstädningsbranchen på starkt uppåtgående. det var därför som Högerregimen även införde den för överklassen . Att sedan slå ihop det med ROT gjorde att succen inom RUT därmed kunde hävdas än mer men även än mer oseriöst.
  RUT är även starkt subventionerat gällande arbetskraften inom dessa företag. Upp till 125%
  kan subventionen inom RUT därmed sammantaget bli.

  Det Almega nu gör är helt enkelt ett experiment förändra hela den Svenska arbetsmarknaden och anställningsvillkoren.
  Vinner Almega denna strid kommer vi ännu mer se hur vi går tillbaka till den tid när folk stod med mössan i hand för att erhålla en dagsanställning.

  Ska man summera hela den politik som Alliansen genomfört så är det en oerhört lyckad politik.
  lyckad för arbetsgivarna och till förtret för arbetstagarna.
  Att Alliansen direkt lyckades slå sönder a-kassa, sjukförsäkring och att det på kort tid
  försvann över 500 000 medlemmar inom facket är självklart en del i hur arbetsgivarorganisationer allt mer slår sönder både arbetstidsvillkor, anställningsvillkor och arbetarskydd.

  Denna strejk är därför oerhörd viktig för alla anställda i Sverige.
  den borde få än mer stöd och publicitet.

  Tyvärr så torde som vanligt Svenska folket inte ha minsta koll vad det handlar om.
  Det media idag focuserar på är inte viktiga samhällsfrågor utan
  ovesäntligheter som hur det gick i NHL-slutspelet eller hur vem som vann mästarnas mästare.
  Eller så ett matlagningsprogram i TV:

%d bloggare gillar detta: