Det är fruktansvärt jobbigt att vara timanställd


Strejksympati

Igår meddelade fackförbundet Seko att de varslar om ytterligare strejk från och med den 17 juni. Varslet gäller ”Kustpilen”. Orsaken till det utökade varslet handlar om att Veolia på Kustpilen vill ersätta normal vikariehållning och en del av fast personal med timanställda. Seko vill få till centrala avtal som garanterar de anställda bättre och tryggare anställningar där fast anställning till heltid är normen.

Svenska Dagbladet har talat med en av de personer som kan komma att strejka från den 17 juni. Personen i fråga (som i flera år arbetat på Veolia) säger till tidningen att …

Det är fruktansvärt jobbigt att vara timanställd. De fastanställda kan stänga av sin tjänstemobil när de kommer hem, men jag måste vara tillgänglig dygnet runt.

Är man inte tillgänglig slutar de ringa och man blir uppsagd. Det har hänt.

Strejkvarslet är förstås lagt för att sätta press på arbetsgivarparten.

Det är en viktig strid som Seko för i detta fall. Det handlar om det är de anställda som ska betala priset för upphandling av kollektivtrafik genom försämrade arbetsvillkor.

Det är de upphandlande politiskt styrda organisationerna som har ansvar för att utforma kraven på den entreprenör som ska bedriva verksamheten och vilket det sociala priset får vara.

Länkar: Publikt, Lag&Avtal, Sekotidningen, ElektrikernSekotidningen, Arbetet, Arbetet, Arbetet, Publikt, ka.se, ka.se, SvD, dn.se, SvD, Politism, Ekot, dn.se, SVT, dn.se, dagens arena, di.se, SvD, Ekot

Fler som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 juni, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Det är fruktansvärt att vara timanställd. Vilket uppvaknade ! Nej säger du det !

%d bloggare gillar detta: