Så klart att Fas3 ska bort


b4a53-fas3c3b6verlevnadFas3 (Sysselsättningsfasen) är ju en del av den borgerliga regeringens arbetsmarknadespolitik. Det är en åtgärd där man parkerar långtidsarbetslösa som passerat förbi arbetslöshetsförsäkringen (i bästa fall) och den därpå följande jobb- och utvecklingsgarantin (fas 2).

Fas3 har i många fall blivit till en ekonomiskt lönsam kommersiell verksamhet. Det har varit mindre bra för de arbetslösa. Det är väldigt få av dem som kommit i ordinarie anställning. De negativa rapporterna om åtgärden har ökat. De enda som verkar anse Fas3 som varande något att ha är den borgerliga regeringen.

Socialdemokraterna har gjort stor affär av att man vill avskaffa Fas3. Det är gott och väl. Fas3 har inneburit undanträngning av ordinarie arbeten. Därför är det gott och riktigt att avskaffa åtgärden som den ser ut idag.

Svårigheten är ändå att det kommer att behövas olika åtgärder för de långvarigt arbetslösa. De är alla individer och har olika behov av åtgärder för att komma närmare ett arbete.

Enligt en rapport i SVT kommer (S) att behålla en ”Fas3-liknande” åtgärd för ideella föreningar. Det vore inget nytt eller annorlunda mot andra regeringar. Det viktiga är att formulera ett regelverk som minimerar risken för undanträngning av ordinarie arbete inom föreningslivet.

Även ideella föreningar måste vara beredda att finansiera vissa arbetsuppgifter med egna medel.

Länkar: SVT, dagens arena, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 juni, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. FAS-3 har tagits bort, man ändrade bara namnet till Sysselsättningsfasen.
  Säg inte sossarna gör likadant men behåller slaveriet på annat sätt.
  Risken finns och är uppenbar.
  Det som behövs är att hela reformen skrotas.

  De som är inblandade bör behandlas värdigt.
  Kanske sjuka som via rehabiliteringskedjan hamnat i FAS-3 och får försörjningsstöd som
  försörjningsinkomst.
  Dessa ska självklart återgå till antigen sin gamla sjukersättning eller sjukpenning plus att
  skadestånd under den tid de inte fått den ersättning ersätts.

  Så kort sagt varje individ i FAS-3 ska behandlas värdigt och självklart erhålla skadestånd från staten. Finns inte pengar gör likt Högern gjorde med Datorer som anställda fick subventionerade av den kommun de jobbade åt. och som högern tog bort subventionen på trots skrivna avtal.

  Kort sagt hämta pengar från alla som åtnjutit Avdrag av olika slag.
  Betrakta avdrag som bidrag därmed kommer allt i en ny dager.

 2. Monica Rinne Eskilstuna

  Jag blev väldigt fundersam över att ” platserna hos föreningar” mfl. . ska finnas kvar och tydligen ge 3000 i handledarstöd, tydlig fas3 varning här! Men positivt att de privata aktörerna ska bort om jag förstått det rätt?

  Privata fas3 anordnare har dragit skam över seriösa företagare som vill anställa på just sätt. Det kommer att ta tid innan arbetslösa kan lita på arbetsgivare igen.

  Sedan anser även jag att arbetslösa ska ha skadestånd från staten för sin tid i Fas3. Men det pratas för lite om det som är viktigast:
  Arbetslösa i fas3 hade inte varit där om det funnits en fungerande arbetsmarknad. En arbetsmarknad där det efterfrågas avlönad arbetskraft. Jag är skittrött på att Fasare utmålas som konstiga, avvikare som inte kan och/eller vill jobba.
  Om utbudet på lediga jobb var större skulle Fas3 inte existera-där är det egentliga problemet.

 3. En sak kan Alliansen glädjas åt.
  Arbetsförmedlingens förra generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist bryter tystnaden efter mobilräkningsskandalen som kostade henne jobbet i augusti 2013. ”Jag vann! För jag är på Sturebadet och tränar med full lön”, säger hon till magasinet Arena.

  Ja nog är det dags börja straffbelägga de som orsakat död och lidande för sjuka, arbetslösa.
  Politiken har hånat förtryckt och drivit sjuka till självmord sådant borde bestraffas.

  Istället så belönas den giriga toppen i Landet när man flinande gör misstag.
  Minns Scehnström. Littorin, Husmark. Borelius o.s.v
  Det finns ingen skam längre hur en övermodig borgarförsamling tar för sig utan att skämmas.

  Sverige håller helt på spåra ur vad gäller moral etik och det är inte svaga grupper som är syndarna
  De är tvärtom de som får betala priset.

 1. Ping: Heltid en möjlighet eller omöjlighet? | #SFramtidHalland

%d bloggare gillar detta: