Så döljs en snippa


Olämplig bild?

Läser att man i Nyköping beslutat sig för att dölja den något omtalade väggmålning som konstnären Carolina Falkholt målat på en skola i Nyköping. Jag följde debatten litet svalt i samband med att ”skandalen” briserade för en tid sedan. Jag hade dock väldigt svårt att engagera mig i den. Det kändes mest som ett väl ängsligt agerande av de lokala företrädarna i Nyköping.

Bilden är vare sig särskilt explicit eller upprörande jämfört med andra bilder av kvinnor och kvinnokroppar som annars svämmar över oss i det offentliga rummet. Det finns ju, dessutom, gått om accepterade konstnärliga uttryck med nakna mans- som kvinnokroppar på muséer och på offentliga platser i våra städer.

Kommundirektören i Nyköping, Eric Carlgren, är nöjd över denna kompromiss då konstverket både finns kvar och samtidigt dold för elevernas blickar. Men det är förstås litet grann som konstnären säger

Alla elever vet ju ändå vad det är för målning som finns där under.

Beslutsfattarna i Nyköping hoppas väl att det kollektiva minnet inom några år ska glömma bort vad som finns bakom den justerade väggen. Man går den enkla vägen hellre än att ta en debatt om den kvinnosyn vi lever med idag där kvinnors kroppar exploateras i all sköns sammanhang i det offentliga rummet.

Vi tolererar nästan vilka avbildningar av kvinnor som helst i reklam och på muséer. Men ett konstverk ämnat att ifrågasätta och ställa frågor, placerad i en skolmiljö, där går minsann gränsen!

Kommer, månntro, Nyköpings kommun att förändra sexualupplysning och -utbildning på sådant sätt att allt för explicita bilder och upplysning ska plockas bort?

God konst?

God konst?

God konst?

Länkar: ekuriren, sn.se, Östnytt, dn.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 maj, 2014, i Jämställdhet och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Och när din partikollega, vice talman, Susanne Eberstein lät plocka bort barockmålaren G E Schröders målning av Juno med blottad barm från riksdagens gästmatsal? Är det också hyckleri?

%d bloggare gillar detta: