En större andel lämnar arbetslivet i förtid


En rapport som ges ut av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) visar att en ökande andel av personer med låga inkomster och med hög sjukskrivning lämnar arbetslivet i förtid genom förtida pension. Forskarna ser ett samband mellan denna utveckling och de hårdare reglerna i sjukförsäkringen. Det har med tiden blivit allt svårare för människor med mycket sjukskrivning att få sjukersättning (tidigare sjukpension). Marcela Cohen Birman, projektledare och en av rapportförfattarna, säger att …

Det är en positiv utveckling att en större andel förvärvsarbetar, men utvecklingen mot att en större andel också lämnar arbetslivet i förtid är problematisk, särskilt för låginkomsttagare, som riskerar få låga inkomster under resten av livet, vilket i förlängningen även kan påverka legitimiteten för socialförsäkringssystemet.

Det är med andra ord de som redan löper störst risk för utslagning från arbetsmarknaden som betalar priset för arbetslinjen. Det finns en tydlig utveckling till en tudelad arbetsmarknad. Framför allt bland LO-förbundens medlemsgrupper finns många personer som har svårt att klara sig fram till en rimlig pensionsnivå.

Det kommer att behövas långsiktiga satsningar på ett arbetsliv som gör att fler kan gå igenom det med bättre hälsa. Det behövs reformer som verkligen tillförsäkrar långtidssjuka rehabiliterande åtgärder.

Idag ser jag inte att sjukföräskringen fungerar på det sättet.

Länkar: Arbetet, SvD, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg, Martin Moberg, Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 maj, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Man kan även se det så här; För låginkomsttagare har arbete blivit meningslöst.
  Ofta är dessa arbeten dessutom monotona slitsamma och det handlar även om att i en del fall enbart serva en överklass som till råga på allt får subvention för den servicen.

  Detta medan den som utför jobbet inte får just nåt annat än till överlevnad.
  Jobbojkott vore det enda raka där man istället för jobba levde på försörjningsstöd istället.
  Det ger inga skador i alla fall som för den enskilde ger lidande enbart.

  Jag tror även dagens unga inser det. Jobb som Reinfeldt vill sänka trösklarna på
  är inget att ha då kan man lika gärna driva omkring. Reinfeldt vill ha låga låglöner samtidigt som han med förtäckta ord låtsas sänka skatten för sådana löner. Men i gengäld utnyttjar han detta för att sänka skatter än mer för högt avlönade , samt för förmögenheter och avkastning.
  Skatt blir en angelägenhet för mängden lågt avlönade.

  Av sådant skapas istället extrema grupper som hatar samhället
  och som gör uppror.

  Arbetsmarknaden måste ha vettiga lönevillkor, goda sociala skydd, det ska kosta
  dela upp människor i vi och de, och det ska kosta att för en överhet rida på hög arbetslöshet, låga löner, låg inflation, låga räntor och dålig skattemoral. Idag är största vinsten på fastigheter
  där man i städer kan tjäna en god årslön på sin Bostad.
  D.v.s. det är inte arbete som lönar sig., Det är genom risktagande , på fasta värden, på aktier, på spekulation. Där är skatter låga och närmast obefintliga.

  Medan däremot ”okvalificerade arbeten d.v.s med ingen eller låg utbildning ger obefintliga löner hög skatt och där folk utnyttjas fullt ut och där man t.o.m fräckt höjer pensionsålder för dessa.

  Detta medan högt avlönade kan gå vid 40 år ha full pension, bonusar och en rejäl slant på banken.

  Kampen måste bli bättre a-kassa så folk inte ska behöva ta jobb för underlöner. livsvarig a-kassa
  istället för livsvarig förvar i försörjningsstöd eller typ FAS-3
  bättre sjukförsäkringar som finansieras gemensamt , starkare fackföreningar,
  samt att den enorma teknikutvecklingen som tar bort jobb gynnar alla inte bara de som äger dessa.

%d bloggare gillar detta: