Mammor lönediskrimineras


Tidningen Metro skrev för några dagar sedan om en studie från Göteborgs universitet. Studien visar kvinnor inom ett antal akademikeryrken som fått barn får lägre lön än män och har arbeten som inte motsvarar deras kompetens. Caroline Berggren, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet, säger till tidningen att …

Det finns ju en föreställning om att kvinnor med barn diskrimineras på arbetsmarknaden, jämfört med dem som inte har barn. Man har även sett tendenserna i intervjuer och mindre studier – men nu har vi bevisat de här uppfattningarna i större format. När man har ett så pass stort urval kan man inte skylla på något annat.

Studien visar vidare att pappor inte drabbas av motsvarande olägenhet i sin löneutveckling. Det verkar snarare vara som att föräldraskap är en merit för papporna.

Det är ju verkligen ett beklämmande resultat som forskarna har fått fram. Men det är ju knappast den första studien som visar på ett sådant resultat. Eftersom kvinnor i högre grad än männen/papporna tar ansvar för föräldraledighet och kortare frånvaro vid barnens sjukdom drabbas de av lägre lön och försämrade karriärmöjligheter.

Det känns som om det bästa vi kan göra för att förbättra kvinnors möjligheter till rättvisare löner och karriärutveckling är att lagstifta om fler ”pappamånader”.

Länkar: Metro, SvD, SVT, dn.se, di.se, Kollega, Metro, di.se

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 maj, 2014, i Fackliga frågor, Jämställdhet och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Man tar sig för pannan.” att lagstifta om fler ”pappamånader””
  Det är ju som att skrapa på ytan av ett stort isberg.
  Självklart finns felet i maktfördelning där facket blivit utskåpat av högerregimens
  marknadsekonomi där fackets roll håller på inte bara bli katastrofal utan är katastrofal vad gäller makt.

  Var har den rättvisa lönepolitiken tagit vägen.
  När folk avsett kön fått samma lön för samma arbete.

  När industriarbetare samlades och skapade små skillnader i lön
  mellan varan.

  När Reinfeldt t.o.m vill skänka ut vår Industri då kommer även resterande lilla maktfaktor inom fackföreningarna försvinna. Reinfeldt tar bit för bit tills inget är kvar.

  Hur länge dröjer det innan Svenska avtal är överkörda och folk kommer från andra länder och jobbar för en spottstyver. Där kvinnor är helt diskriminerade och inte ens får bli med på en arbetsplats.

  Det behövs mer djupgående lagstiftning än pappamånader.
  Detta när utländska företag får fritt fram jobba för sina länders avtal och Svenska kollektivavtal blir
  trycka under skoskaften.-

  Upprop till fackliga möten är vad som behövs och medlemsplikt vara med på möten.

%d bloggare gillar detta: