Inrikespolitiken viktigare än EU-politik


Dagens Nyheter skriver att enligt en DN/Ipsos-undersökning väger partiernas inrikespolitiska insatser tungt inför valet till Europaparlamentet. Det skrivs i artikeln att …

Över tre fjärdedelar av de tillfrågade, 77 procent, uppger att partiernas insatser i svensk politik är viktiga när de ska bestämma sig i  EU-valet. Nära hälften, 46 procent, uppger till och med att inrikespolitiken är ”mycket viktig”. Det kan jämföras med att 28 procent tycker att partiernas EU-politik är mycket viktig, eller att 26 procent tycker att partiernas toppkandidater är mycket viktiga.

Det är knappast särskilt konstigt att det har blivit så. Medias bevakning och rapportering kring partierna berör ju i huvudsak inrikespolitiska spörsmål. Medias bevakning av EU-frågor verkar mera få karaktären av hur EU:s beslut drabbar Sverige som nation. Det sker mycket litet av ideologisk bevakning och diskussion.

Det har väl också passat flera av partierna, särskilt de som har en viss intern splittring i synen på EU. Även de partier som är direkta motståndare till medlemskapet i EU har inget större intresse av en sådan debatt. Till detta kommer betydelsen av höstens riksdagsval. Valet till Europaparlamentet kommer att vara en viktig värdemätare för det huvudsakliga slaget i höst.

Valet till Europaparlamentet blir i Sverige detta nådens år 2014 endast en uppvärmande rond inför huvudmatchen i höst.

Länkar: dn.sedn.sedn.se, Aftonbladet ledare

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 maj, 2014, i EU, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Inrikespolitiken viktigare än EU-politik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: