Kålle på IF Metalls kongress


LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (Kålle) intar förbundskongressens talarstal och inleder med att gratulera de som precis har blivit valda till förbundsuppdrag. Han berättar kort om sin bakgrund i ”glasriket”. Kålle berättar om hur betydelsefullt det är med att få ett första arbete och att tjäna egna pengar.

Vi får höra om hans första erfarenhet av delta i den fackliga mötesverksamheten. Han fick sig en lektion i praktisk nationalekonomi på 30 sekunder.

Kålle berättar om en tid (1983) då det ansågs som att en arbetslöshet om 3 % ansågs som massarbetslöshet. Idag lever vi i ett land där klyftorna växer mest bland OECD:s länder. I ett land där arbetslösheten har vuxit till 8 %. Vi lever i en tid där en borgerlig regering under åtta år drivit fram den utveckling vi har idag.

Vi har 100.000 fler arbetslösa med den borgerliga politiken och 50.000 fler arbetslösa ungdomar. Sverige får stöd från EU för att genomföra åtgärder för ungdomar.

Enbart 10.000 arbetslösa får utbildningsinsatser av Arbetsförmedlingen. Det är medveten borgerlig politik som lett fram till detta.

Kålle berättar att LO satt igång sin största utredningssatsning någonsin. Man ska arbeta med att diskutera har arbetslösheten i en global värld. Förslagen ska presenteras senast näst kommande LO-kongress.

Karl-Petter frågar retoriskt kongressen vad det är så svårt med att bekämpa arbetslösheten. Vore det inte bättre att, i stället, använda pengarna till att bygga bostäder eller till andra angelägna behov. Det är bättre att bekämpa arbetslösheten genom aktiva åtgärder. Det är möjligt att få till en sådan förändring genom att få en annan regering efter valet i höst.

Karl-Petter pratar en stund om lönebildningen. Han säger att IF Metall ibland får oförtjänt kritik för vår roll i lönebildningen. Vi har i Sverige lyckats kombinera reallöneökningar med en stabil lönebildning. Industriavtalet har varit viktigt i den processen. Kålle talar också om betydelsen av att lyckat inom LO med en god löneutveckling för de lägst betalda bland LO-förbundens medlemmar och att lyckas att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Lönebildningen är en viktig framtidsfråga för hela LO.

Kålle övergår till att prata om den osäkra arbetsmarknad som växt fram i Sverige. Han berättar om hur Sahlgrenska universitetssjukhuset har 1.107 ”SMS-anställda”, om hur delade turer slår mot arbetstagares arbetsdagar. I grunden handlar detta om massarbetslösheten. Arbetsgivarna har flyttat fram sina positioner på de arbetandes bekostnad. Detta är också en viktig framtidsfråga för hela LO att arbeta med. Det är också en del av lönebildningen.

Det sker en fruktansvärd utveckling inom transportsektorn där fattiga arbetare sätts mot andra arbetare.

Karl-Petter poängterar betydelsen av de kommande valen. Han talar väl om Stefan Löfven som socialdemokratisk partiordförande.

Kålle argumenterar friskt och fröjdefullt för att det minsann går att bekämpa arbetslösheten. Han blandar minnesbilder, erfarenheter och gott humör och lyckas därmed få kongressens uppmärksamhet. Kongressen tackar för framträdandet med en varm och lång applåd.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 maj, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Facket skall vara opolitiskt.

  • Finns väl inget som är opolitiskt.
   Allt är politik Facket byggdes upp av arbetarrörelsen och av den kommer socialdemokratin.
   Sedan ska ju facket likt en hockeyspelare i ett lag spela sin roll och för sina medlemmars talan. >Plus att medlemmarna ska ställa upp för sin fackförening gå på möten o.s.v

   Svenskt Näringsliv är inte opolitiskt de är istället i symbios med Moderaterna-
   Plus att Moderaterna i sin tur har massor tankesmedjor som understöds av Svenskt näringsliv.

%d bloggare gillar detta: