En statlig kassako


En kassako!

TCO konstaterar i en rapport att statens inkomster för arbetslöshetsförsäkringen är betydligt högre än utgifterna. Sedan 2007 har staten fått in omkring 93 miljarder kronor mer än vad som betalts ut i ersättningar till de arbetslösa. Det ser ut som om det var enbart 2009 (när arbetslösheten var som högst) som försäkringen gick med ett närmast obetydligt underskott.

Bland de första åtgärder som den nytillträdda borgerliga regeringen gjorde 2006 var att initiera ganska omfattande förändringar av arbetslöshetsförsäkringen. Dessa förändringar har gjort att allt fler arbetslösa över huvudtaget inte får ersättningar ur försäkringen, en allt större andel av arbetslösa får en ersättning som inte motsvarar 80 % av tidigare inkomst etc. Eva Nordmark, ordförande TCO, säger …

Arbetslöshetsförsäkringen har blivit allt sämre för löntagarna men en kassako för staten. Det finns pengar inom försäkringen för att rusta upp den. Det är inte rätt att dessa pengar systematiskt används för andra ändamål, samtidigt som försäkringen förfallit under en lång tid.

Försäkringen finansierats genom premier som arbetsgivarna betalar in till staten (premier som historiskt arbetstagarna avstått löneutrymme för). Under ett antal år betalade medlemmarna i de olika arbetslöshetskassorna en särskild arbetslöshetsavgift. Med tanke på de öveskott som arbetslöshetsförsäkringen genererat var det ju inte mer än rätt att den avgiften togs bort inför inkomståret 2014.

Men fortfarande har vi en försäkring som åstadkommer stora överskott till staten. Det är uppenbart att det finns stora utrymmen att förbättra försäkringen. Det är ju för det ändamålet som de premier som betalas till staten ska användas till.

Nu har dessa sociala avgifter blivit till en inkomst som staten kan använda till andra ändamål.

Länkar: tco.se, Tidningen Vision, ka.se

Fler som skrivit: Eva Nordmark, Ulrika Vedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 maj, 2014, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Egentligen har ju Reinfeldt rätt A-kassan är ett bidrag. Det enda felet är att han måste ha dåliga rådgivare eller att han missuppfattat sina rådgivare.
  A-kassan är inget bidrag för arbetslösa. De har nog gjort sitt i premier för denna försäkring.

  Men att sedan göra om A-kassan som bidrag för välbeställda det är reinfeldt ansvarig för.
  Det har aldrig någonsin varit tänkt att A-kassan skulle bli ett bidrag utan motprestation för välbeställda utan det är en ren stöld när så skett.

  Vad man nu av detta kan utläsa när 93 miljarder blivit bidrag är att
  försäkringen har resurser både att stärka arbetslösa men framförallt göra
  A-kassan legitim igen.
  Det räcker nog upp till en försäkring om 90% ersättning med de pengar som borde
  bli försäkring istälet för bidrag.
  Det som blivit bidrag kan helt och hållet tas tillbaka och ge arbetslösa värdigare liv och försörjningsinkomster.
  Ser man även till att de felbeskattats så finns mycket att hämta från våra Infaltionsbekämpare

%d bloggare gillar detta: