Ett myndighetens medvetna fel


Vinnare eller förlorare?

Igår meddelades att omkring 25.000 arbetslösa personer kommer att få ett brev från Arbetsförmedlingen. Det handlar om personer som verkar ha fått fel ersättning innebärandes både för mycket eller för litet pengar. Felet verkar ha uppstått så långt tillbaka som 1999. De personer som får brevet är enbart de som är berörda av detta från 2012 och framåt.

Arbetsförmedlingen kan inte säga vem som har fått för mycket (eller för litet) ersättning. De kan endast tala om att det blivit fel. Myndighetens bedömning är att de flesta, i ekonomisk mening, har gynnats av detta. Därför avråder man från att begära en formell undersökning i det egna fallet. Det kan nämligen falla sig så olyckligt (för den enskilde) att man blir återbetalningsskyldig av ersättningar man inte varit berättigad till.

Jag må säga att jag inte känner mig särskilt trygg med det besked som Arbetsförmedlingen lämnat. De säger sig veta att fel har begåtts men kan bara säga/gissa att de flesta berörda har fått för mycket ersättning än de varit berättigade till. Med tanke på att felet uppkom redan 1999 gör ju att det kan handla om väldigt många människor.

Det känns mest som att myndigheterna inte vill ha ett offentligt rotande i detta debacle. Man överlämnar åt de enskilda att chansa på att man har vunnit på detta myndigheternas mindre lustiga lotteri.

Länkar: dn.se, SvD, di.se, SVT, Ekot, di.se, SVT, di.se, dagens arena, di.se, SvD, SvD, da.se, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 maj, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Mycket märkligt agerande. kräver de koll och har fått för mycket så är väl
  bara låta dessa få behålla det. och de som fått för lite bör få sitt rätta tillbaka.

  Man kan ju inte hålla på ta tillbaka det folk trott i god tro de har rätt till.
  Minns ex. hur Moderaterna lät de som via kommunen fått förmånliga datorer få betala tillbaka
  Mycket märkligt även det.

  Framtiden verkar tendera till att folk i svag ställning ska betala tillbaka sånt som de lovats.
  Vattentäta papper finns inte längre.

  Man ser samma tendens inom vanligt folks sparande En kapitalism lurar folk
  i fonder , aktier o.s.v Man säger ex: Börsen ska stiga sedan hausar man upp börsen och därefter kommer en krasch en krasch som självklart kapitalister hade koll på.

  Den råa kapitalismen har som policy att gång på gång lura av den lilla människans pengar
  från det slit man tidigare gynnat kapitalister med.

  I USA har vi sett detta flera ggr. Men det sker även systematiskt i Sverige.

%d bloggare gillar detta: