Synen på arbetskraftsinvandring


Carola Lemne börjar sitt VD-skap för Svenskt Näringsliv med att få en debattartikel om synen på arbetskraftsinvandring. I inlägget anför hon att i stort sett det enda problem som finns med dagens lagstiftning är att kan ta för lång tid att få ansökningar om arbetstillstånd beviljade. Carola skriver att …

Argumenten mot arbetskraftsinvandring är i grunden felaktiga. Alla seriösa granskningar visar att det inte finns några stora problem med arbetsgivare som missbrukar systemet. I de relativt få fall som det ändå förekommer är detta mot reglerna och ska beivras.

Med det som grund avfärdas sådana erfarenheter som framför allt Hotell och restaurangfacket (HRF) och Unionen har framfört. HRF har vid de tillfällen de genomfört granskningar av hur lagstiftningen fungerat funnit ett stor andel fel och brott mot lagstiftning och avtal.

HRF och Unionen har, bland annat, föreslagit att det arbetserbjudande som arbetsgivaren ger ska vara rättsligt bindande. Det finns idag inga som helst garantier för att den lön och anställningsvillkor i övrigt i verkligheten blir de som förespeglats i handlingarna till Migrationsverket.

HRF anser vidare att myndigheter som Migrationsverket och Skatteverket ges ökade befogenheter till uppföljning.

Jag anser därmed att det inte behövs någon arbetsmarknadsprövning. Kombinationen av rättsligt bindande arbetsvillkor och med hårdare krav på myndigheterna att göra uppföljningar borde räcka för att få en förbättring på arbetsmarknaden.

 

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 maj, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Med över 50 % miljöartister bland public service (SVT och SR) journalister är det inte opportunt att kräva en återinförd arbetsmarknadsprövning, utan risk att denna välbeställda tyckarelit börjar vifta med rasist-kortet med myterna att alla LO-medlemmar är rasister. Men som facklig ombudsman ska du väl inte bara agera polis mot arbetsgivarna, utan först och främst företräda dina medlemmar och potentiella medlemmar, inte bara svenskfödda utan de som sitter fast på flyktingförläggningarna eller går hemma för att de inte får några jobb.

  När vi ger permanent uppehållstillstånd direkt till flyktingar från Syrien, borde de inte ha en enda arbetslös dag i Sverige, så länge det finns arbetsgivare, som rekryterar utomlands personer, som inte har något skyddsbehov alls och inte tillför något yrkeskunnande som inte finns bland arbetslösa i Sverige. Det är ju annars risk att arbetslösa alla kategorier, vanliga arbetslösa, sjuka, pensionärer och fullt arbetsföra flyktingar med permanenta uppehållstillstånd men utan jobb, halkar ner till samma levandsstandard, som man har i de länder som ”gästarbetarna” kommer från.

  Om någon tycker att vi tar emot för få invandrare, så kan vi väl öka antalet anhöriginvandrare och kvotflyktingar (d.vs. flyktingar som har suttit fast i åratal i flyktingläger, som de själva saknar ekonomiska möjligheter att ta sig vidare ifrån), i stället för att lura hit personer som varken har något skyddsbehov eller någon anknytning till Sverige. Ska då fackliga ombudsmän bara springa omkring på arbetsplatserna och kontrollera att gästarbetarna har bindande visstidsanställningar, och får lön så att de kan betala för biljetterna hemifrån och hem igen?

  I det här fallet stämmer det säkert att det är bättre att hjälpa folk i deras hemländer än i Sverige. Det är däremot hjärtlöst att skicka tillbaka folk till redan överfulla flyktingsläger. Arbetsförmedlingen borde kontinuerligt besöka arbetsplatserna och inventera behovet av arbetskraft och först söka i sina egna register och därefter dammsuga flyktingförläggningarna, där ju många sitter fast med beviljade uppehållstillstånd.

  Af kan ju också gå ut och fråga romerna, som sitter på gatorna och tigger, om de inte vill plantera skog eller diska på restaurang i stället. Det är rent skamligt hur vi, och hela EU – och alldeles speciellt deras hemländer – behandlar dessa EU-medborgare. De behandlas ju som om de vore helt onyttiga människor, som inte alls kan försörja sig på annat sätt.

  Arbetsmarknadsprövningen bör återinföras. Det retar arbetsgivarförbunden och de borgerliga partierna att facket ska ha ”vetorätt”. Men när en LO-ombudsman skriver sådana saker, som Göran Johansson nu har skrivit, undrar man om inte ordspråket ”Gapar över för mycket – förlorar hela stycket”, stämmer på hur LO har hanterat denna fråga.

  Man kan nämligen tänka sig en möjlighet för en arbetsgivare att överklaga ett fackligt ”veto” till Arbetsdomstolen – med rätt för ”tredje part” (d.v.s. arbetslösa med den efterfrågade kompetensen) att höras innan domstolen beslutar i frågan.

  • Journalisterna brukar väl till stor del anses bestå av folk från 68-vänstern. Fast det är möjligt att det nya gardet av journalister har släppt den idealiserade bilden av kommunismen i och med dess sammanbrott och numera är miljömuppar istället.

 2. Lars Flemström

  Det är väl pensionsavgångar i den branschen också. Men V håller dock ställningarna som näst största gruppen bland public service-journalisterna. De mest underrepresenterade partierna är S och M. Men å andra sidan kontrollerar ju M styrelsen för den stiftelse som formellt äger public service.

%d bloggare gillar detta: