Ministrar är inte som andra människor


Av hårt virke

Dagens Nyheter rapporterade igår att rikets statsråd verkar vara av en osedvanligt frisk natur. Sedan december 2009 har ingen minister rapporterats som sjuk.

Tidningen har dock av statsrådens inlägg på sociala medier och i andra källor kunnat konstatera att enskilda ministrar varit hemma på grund av sjukdom. De har i dessa fall inte anmält sin sjukdom. De har därför heller inte drabbats av avdrag på sina statsrådsarvoden.

Tidningen har pratat med statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe kring detta. Hon konstaterar att statsråden är i tjänst dygnet runt. Enbart det faktum att en minister inte kan delta i ett sammanträde är inte detsamma som att man inte kan utföra sitt uppdrag.

I någon mening är väl detta korrekt. Mycket av statsrådens arbetsuppgifter kan säkert utföras från sjukbädden genom att ändå vara tillgänglig via telefon eller annan teknisk lösning. Det förhåller sig ju dessutom på det sättet att statsråden inte får lön – de erhåller arvode för det uppdrag det har.

Samtidigt säger dock det regelverk som ministrar lyder under att man ska ha löneavdrag när man inte kan utföra sitt uppdrag. Det verkar som om det krävs väldigt mycket för att ett statsråd inte ska kunna utföra sitt uppdrag. Det verkar mest ligga hos det aktuella statsrådet att bedöma om man kan utföra sitt uppdrag – trots sjukdom – eller icke. Med tanke att ingen allvarlig sjukdom verkar ha drabbat regeringens ledamöter på över fyra år måste de ju vara av ett särskilt hårt virke.

Jag har svårt att tro på att ministrar skulle vara något annat än människor av kött och blod. Därför borde det ha skett oftare att sjukdom drabbat en enskild minister på ett sådant sätt att man faktiskt inte kunnat utföra sitt uppdrag på ett fullgott sätt. Eller det kanske räcker att man är i stånd att twittra för att anses vara i tjänst?

Länkar: dn.se, dagens arena, Aftonbladet ledare, Ekot, dn.se, Ekot, SvD, SvD, SVT, di.se, dn.sedn.sedn.se, dn.se, dagens arena

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 maj, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Man må försvara ministrar hur man än vill. Men de har som jag uppfattat det inte följt regelverket.
  Om en vanlig ”knegare” blir sjuk, så har denne plikt att följa regelverket oavsett skäl.
  Samma ska naturligtvis gälla Ministrar.

  Det går inte i efterhand komma och säga att de är i tjänst dygnet runt.
  Om så är måste regelverket göras om. D.v.s de får betalt även om de är sjuka för de är nämligen i tjänst.

  Sedan hur detta funkar om de hamnar i koma har jag svårt försatå, men då har de ju i gengäld inte förmågan sjukanmäla sig.

  Så summa sumarium Ministrarna har gjort fel de har inte följt regelverket.
  Däri ligger själva problematiken.

%d bloggare gillar detta: