Bygg bort bostadbristen!


Så sakteliga har bostadsbristen börjat segla upp som en allt viktigare politisk fråga. Anledningen är förstås att byggandet av bostäder inte på långa vägar täcker det behov som finns. Det som byggs är i allt högre grad bostädsrätter eller andra former av ägande. Nya hyresrätter är i mindre grad ekonomiskt intressant att bygga för de kommersiella aktörerna eftersom det tar allt för länge att få tillbaka insatta medel.

Universitets- och högskoleorter har fått det allt svårare att få fram bostäder för studenter, ungdomar som vill flytta hemifrån har fått det svårare att hitta en bostad i första hand eller till rimligt pris. Bostadsbristen växer på allt fler orter runt om i Sverige.

Därför är det förstås bra att socialdemokraterna tar initiativ på bostadspolitikens område. Nu senast föreslås att det statliga bolaget SBAB ska bli motorn i att stimulera ett ökat byggande av bostäder. Bolaget ska få medel genom att andra statliga bolag får avstå en viss ”överlikviditet”.

Jag har svårt att bedöma hur realistiskt detta förslag är. Men det behövs onekligen både diskussion om och idéskapande på detta område. Det behövs byggas fler bostäder och det behövs fler bostäder som yngre människor har råd med.

I detta fall är det bättre att sticka ut hakan än att huka i skuggan. Diskussionen kring förslagen kan i sig innebära att andra och kanske bättre alternativ kan formas och utvecklas.

Länkar: SVT, Ekot, dn.se, dagens arena, Aftonbladet ledare, SvD, dn.se, di.se, dn.se, Ekot, di.se, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 maj, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Bygg bort bostadbristen!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: