Arbetslösheten biter sig fast


Riksbanken har misslyckats!

Igår presenterade LO-ekonomerna en ganska pessimistisk analys för den svenska ekonomin. Enligt deras bedömning kommer arbetslösheten att bita sig fast om inte staten förtydligar Riksbankens uppdrag och om inte staten genomför fler expansiva jobbskapande insatser.

LO-ekonomerna upprepar sin kritik av hur Riksbanken utför sitt uppdrag att hålla inflationen i schack. Genom sin penningpolitik har man orsakat den svenska ekonomin deflation och har därmed bidragit till att hålla arbetslösheten uppe. LO håller fast vid sina tidigare förslag om finanspolitiska stimulanser om 70 miljarder kronor på, bland annat, utbyggnad av arbetsmarknadspolitiken, vuxenutbildningar, statliga investeringar, ökade statsbidrag till kommunerna och ett höjt tak i a-kassan.

LO hoppas att deras förslag skulle innebära en 100.000 fler arbetstillfällen och en minskning av arbetslösheten med två procentenheter på sikt. LO:s chefsekonom Ola Pettersson, säger att …

Dålig penningpolitik och dålig finanspolitik kombinerat har bidragit väsentligt till den höga arbetslösheten.

LO är ju inte ensamma om sin kritik till hus Riksbankens nuvarande direktion utför sitt uppdrag. Den ska hålla inflationen om två procent som ett genomsnitt över en konjunkturcykel. Det är ett uppdrag som de fundamentalt har misslyckats med. Sverige befinner sig just nu snarare i ett läge om deflation. Man har fokuserat på att hålla en räntenivå som skulle förhindra en bostadsbubbla och samtidigt gjort att fler människor blivit arbetslös.

LO-ekonomerna föreslår därför att Riksbankens uppdrag att fokusera på inflationen förtydligas och att granskningen av Riksbankens arbete skärps.

Länkar: di.se, dagens arena, di.se, SvD, ka.se, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 maj, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Anders Nilsson

  S E Österberg har i en debattartikel förklarat varför arbetslösheten ”biter sig fast.”
  Det har inget att göra med Riksbanken eller bristfällig stimulanspolitik, utan med
  folkökningen. 2013 tillfördes arbetsmarknaden 60 000 arbetssökande. Folkökning
  är ett noaord för….,ja alla vet vad det är, men Österberg vågar inte uttala det.
  F ö kan meddelas att sedan 2006 har arbetskraften växt med 357 000. Utan att an-
  delen förvärvsarbetande påverkats, LO-ekonomerna förstår inte att de har ett
  Sisyfosarbete. Antalet sysselsatta i privat sektor har inte ökat de senaste årtiondena.

 2. Riksbankens ledning med Ingves i spetsen har ett flertal gånger påpekat risken med den accelererande skuldsättningen som både politiker och FI helt ignorerar pga populism och röstfiske.

  De som är skyldiga är framförallt våra folkvalda politiker och inte Riksbanken.

  Sen är inflationsmåttet feldefinierat. Den person som fått sänkt hyra eller sänkta fasta kostnader i övrigt som pekar på deflation får gärna komma med konkreta exempel.

  • Deflation idag hur har det räknats ut tro?
   Är det hos en inlandsbo med värdelöst hus och en traktor, skoter som fallit i värde.

%d bloggare gillar detta: