Klockan klämtar för alliansen


Det har på kort tid presenterats ett par väljarundersökningar som visar att allianspartierna har stora problem. I DN/Ipsos undersökning är Socialdemokraterna ensamma nästan lika stora som de fyra regeringspartierna tillsammans. Resultatet blir ju än värre om man tar i beaktande att Centerpartiet (C) och Kristdemokraterna (KD) ligger stadigt under riksdagsspärren. Resultaten bekräftas i hög grad i Skops undersökning och av den sammanställning som kallas ”Svensk väljaropinion”.

De borgerliga partierna kommer trots det prekära läget för (C) och (KD) att fortsätta med sin alliansbildning ända in i muren. De kommer med nästan en dåres envishet att hävda sitt politiska projekts överlägsenhet framför den förmenta splittringen mellan några röd-gröna partier. Det verkar som om den huvudsakliga taktiken kommer att handla mer om påståenden kring en röd-grön politik snarare än att driva sina egna frågor. Häri finns väl bakgrunden till det utspel som de fyra borgerliga partiledarena gjorde igår.

Men det är klart att det känns bekymmerssamt att socialdemokraterna inte lyfter i opinionen. Den nuvarande socialdemokratiska partiledningen har lyckats med att etablera partiet som regeringsdugligt igen. Det har skett till priset av ett sviktande självförtroende och att pröva sig fram i sina politiska utspel. Vänsterpartiet har lättare kunnat tala klarspråk i de frågor som människor har upptäckt som viktiga.

Men det känns tydligt att (S) allt mer har börjat bli tydliga i sina ställningstaganden. Förhoppningsvis är det som Karin Pettersson säger att …

… uppgiften för dagens social­demokrati är större än så. Det handlar om att se kraften i dagens nya vänstervåg. Att göra sig till bärare och uttolkare av den. Och framför allt att kanalisera den i reformförslag för en ny tid.

Det är ingen lätt uppgift. Och Socialdemokraterna har en lång resa kvar.

Men i går kändes det som om vindriktningen var rätt.

Länkar: dn.se, di.se, SvD, di.se, Ekot, Ekot, Aftonbladet ledare, SvD, dn.se, di.se, SVT

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Tobias Lundin Gerdås

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 maj, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. ”Men det är klart att det känns bekymmersamt att socialdemokraterna inte lyfter i opinionen. ”

  Javisst är det så, Men vi får även se det som att därmed kommer inte en
  massa högerinfiltratörer in i sossepartiet. Som ska tvinga sossepartiet bli ännu mer höger
  än vad det redan blivit.

  Jag tycker det är i gengäld glädjande att Vänstern ökar.
  de vill jag gärna ska komma upp i 10% , det är dessutom inte helt omöjligt.
  Stoppa vinster i välfärden är en viktig fråga. Dessutom har de mycket annat som är bra också.

  Glöm ej heller att Sjöstedt är nog den mest ödmjuke som finns bland alla partiledare.
  inte ett ont ord från honom. Saklig, kunnig, och en människa med enorm empati.

  Inom högern tycker jag inte mycket behöver sägas.
  De verkar ha taskiga gener kort sagt.

%d bloggare gillar detta: