Goda villkor är ingen naturlag


Inför dagens firande av 1 maj är jag med som undertecknare av detta debattinlägg i tidningen Folket:

Det finns flera svar på frågan varför vi årligen demonsterar på första maj. Att demonstrera handlar för oss inte alltid om att vara mot något. Det kan lika gärna vara så att vi vill visa på alternativ och uppmärksamma något man är stolt över.
Vi är stolta över vad arbetarrörelsen under dryga 100 år lyckats åstadkomma. Men vi ser också att samhället nu förändras på ett sätt vi inte gillar. Det ger oss anledning att demonstrera också den 1 maj 2014.

Svensk och Europeisk arbetsmarknad behöver regler som leder till schyssta villkor för alla, löntagare och företag. Vår Svenska modell, där arbetsmarknadens parter reglerar arbetslivet med kollektivavtal, måste gälla alla som jobbar i Sverige och i Eskilstuna. Annars finns ingen möjlighet för svenska företag att konkurrera med företag utifrån och löntagares villkor kommer att försämras.
Löntagare har relativt bra villkor här i landet jämfört med löntagare i andra länder. Men utvecklingen går nu åt fel håll på svensk arbetsmarknad. Ett blått EU och en moderatledd regering nationellt har under flera år, på punkt efter punkt, motarbetat en utveckling mot ett tryggare och säkrare arbetsliv.
Riksdagen har på senare år antagit och förändrat lagar som resulterat i försämrade anställningsvillkor, urholkat jämställdhetsarbetet och försvårat arbetet mot dålig fysisk och psykisk arbetsmiljö. Vi ser en utveckling där kollektivavtalen respekteras allt sämre.

Vi har en hög arbetslöshet i vår kommun. Stora etablerade industriföretag har på senare år, i finanskrisens spår, varslat personal. Underleverantörer har förlorat uppdrag och sagt upp folk. Arbetslösheten har inneburit att även handeln i stan haft det tuffare när Eskilstunaborna hänvisats till a-kassa och i korta eller långa perioder haft svag privatekonomi. Som socialdemokrater är vi stolta över de satsningar som åstadkommits lokalt. Satsningar på riktade utbildningar och traineeprojekt är väl använda pengar, men mer måste göras.
Många av de arbetslösa är unga vuxna som inte lyckas få ett jobb. Trots det föredrar sittande regering att sänka skatter ytterligare för de som har bäst inkomst. Samtidigt drar man ner på utbildningsplatser och sänker anslag till lärosäten som Mälardalens högskola, även om man vet att efterfrågan på välutbildad arbetskraft kommer öka.

En röd regering skulle välja att fördela mer medel ut i landet. Då kan fler anställas inom exempelvis skola, vård och omsorg. Kommuner skulle kunna bygga och investera lokalt, vilket skulle få hjulen att snurra och skapa fler arbetstillfällen. Regionala och nationella satsningar på infrastruktur och bostadsbyggande lika så. En röd regering satsar på innovation och forskning istället för att backa in i framtiden. Vi behöver en röd aktiv politik som skapar fler jobb, inte fler skattesänkningar.
Ett rött EU-parlament och en socialdemokratiskt ledd regering kommer att stå upp för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Driva frågan om schyssta villkor på både EU och nationell nivå och återuppta kampen mot ett osäkert och otryggt arbetsliv.

Goda arbetsvillkor och en positiv samhällsutveckling är ingen naturlag som tillkommit av en slump. Det ligger årtionden av hårt fackligt och politiskt arbete bakom. Att försämra villkoren är däremot ganska snart gjort. Det börjar märkas nu efter snart åtta år med Reinfeldt vid rodret.
Vi ses under fanorna på första maj!

Åsa Kratz 
Ordförande, Socialdemokraterna
i Eskilstuna
Göran Johansson 
Ordförande LO-facken
i Eskilstuna/Strängnäs
Martin Gunnarsson 
Ordförande SSU Eskilstuna

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 maj, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Goda villkor är ingen naturlag.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: