Arbetsförmedlare varnar ungdomar för Fas 3


SVT:s Östnytt rapporterar att allt fler ungdomar hamnar i Fas 3 (sysselsättningsfasen). I artikeln sägs att Arbetsförmedlingens handläggare varnar ungdomar för att hamna i sysselsättningsfasen – eftersom då kommer man inte att få särskilt mycket stöd från Arbetsförmedlingen. Där ska man ju endast sysselsättas.

Hillevi Engström, tidigare arbetsmarknadsminister, sade 2011 att sysselsättningsfasen ska anses som ett alternativ till förtidspension. Anders Forslund vid forskningsinstitutet IFAU delar denna syn. Han säger om sysselsättningsfasen att den …

… är inte konstruerad som något som ska leda till arbete. Tanken är inte att man ska komma närmare arbetsmarknaden i Fas 3. Utan det skulle man ha gjort redan i fas 1 och 2.

Antalet ungdomar som hamnat i fas 3 har mer än fördubblats på ett par år ( från 252 ungdomar till 622). Det kan ju verka som ett litet antal när man ser till helheten. Men med tanke med de officiella politiska ambitionerna handlar det ändå om ett fundamentalt misslyckande. Det säger ju att många ungdomar är långvarigt arbetslösa. Antalet ungdomar som hamnat i fas 3 är endast toppen av det isberg som långtidsarbetslösheten är.

Resultaten visar på den borgerliga regeringens misslyckande med arbetsmarknadspolitiken.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 april, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Tarmo Lindholm

  Som Anders Forslund säger att Sysselsättningsfasen ” … är inte konstruerad som något som ska leda till arbete. Tanken är inte att man ska komma närmare arbetsmarknaden i Fas 3. Utan det skulle man ha gjort redan i fas 1 och 2.”

  Det är märkligt i så fall att Fas3:are inte räknas in i Arbetslöshetsstatistiken..?????

 2. Det där hur FAS-3 räknas in som arbetslösa eller icke arbetslösa är en bra fråga.
  Jag anser oavsett hur det räknas. Den som inte har avtalsenlig lön ska räknas som
  arbetslös.

  Sedan kan arbetslös delas upp i olika definitioner.
  Men en arbetslös har enligt min definition aldrig avtalsenlig lön.

  Den som via fack eller enskild kan förhandla sin lön är
  inte arbetslös anser jag.

  Men kan du inte kan förhandla din lön utan är i beroendeställning då anser jag man
  faller under defintionen arbetslös.

  Mer åsikter om detta är jag mycket tacksam få synpunkter från.
  Även från fackföreningsföreträdare.

  Jag har skapat ett embryo.
  Ge liv åt det.

%d bloggare gillar detta: