Fas 3 – ett misslyckande!


Igår kväll såg jag ett inslag av SVT:s Östnytt. I inslaget berättas om hur många av de långtidsarbetslösa som hamnat i Fas 3 (sysselsättningsfasen) faktiskt inte har fått det stöd som lagstiftningen säger att de haft rätt till.

Lagen är tydlig. De långtidsarbetslösa ska få allt tänkbart stöd. Man ska få arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning. Alla möjligheter ska vara uttömda innan man hamnar i sysselsättningsfasen, det som tidigare hette Fas 3. 
Men så fungerar det inte i praktiken.

Var tredje arbetslös som hamnar i den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin har gått i genom de två första utan att erbjudas det stöd som de har rätt till. Resultaten kommer från en studie från IFAUAnders Forslund, säger i inslaget att …

… det betyder i sin tur att alltför många tenderar att hamna i Fas 3. Jag har svårt att se det som något annat än ett misslyckande.

Ja, visst är det så. Jobb- och utvecklingsgarantins olika faser har tillkommit i all hast när den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik inte gav de resultat som man hoppades(?) att den skulle ge. De andra och tredje faserna är provisorium som i all hast togs fram för att man skulle kunna försvara att arbetslösa skulle kunna få någon slags ekonomisk ersättning efter att ha blivit utförsäkrade från arbetslöshetsförsäkringen.

Jobb- och utvecklingsgarantins andra och tredje faser har blivit ett sätt att parkera långvarigt arbetslösa i, en till namnet, arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Åtgärderna är totalt misslyckade – de långtidsarbetslösa blir allt fler.

Ansvaret för denna utveckling äger den borgerliga regeringen – ingen annan!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 april, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Vore mycket mer humant förtidspensionera dessa som är i FAS-3
  ville de själva vara i detta skulle de istället få det men valet ska vara den arbetslöses.

  Tycker man ska öka förtidspensioneringen till 250 om dan, (91000/ år) istället för de 147 som Reinfeldt förgrymmade sig över.

  Det skulle gynna låglöneutvecklingen och ge mer i plånboken för lågavlönade.
  d.v.s färre skulle slåss om jobben på den öppna marknaden.

  Vilket i sin tur skulle ge mer skatteinkomster som sedan kunde ge höjda förtidspensioner som i sin tur skulle ge ökad handel som i sin tur skulle ge fler jobb.
  Skulle det bli så gott om jobb så brist på arbetskraft skulle ske då kan man bryta upp förtidspension för de som vill jobba istället.
  Fiffigt eller hur.

  Det är kort sagt vansinne ösa ut pengar till arbetsgivare enbart för att förnedra arbetslösa i FAS-3 tjäna pengar på rent förtryck som inte ger nåt.

  • Humant med förtidspensionering ?

   När forskning visat (som du vet) att förtidspensionering i sig skapar en mångdubblad risk till förtida död pga utanförskapet i sig.

   Vilken eländig människosyn du står för ”anonyme B***”, att slå ut människor på det viset. Jag hoppas att socialdemokratin lärt sig läxan och inte upprepar den politiken med enorma negativa effekter på så många individer.

  • Monica Rinne Eskilstuna

   Varför ska man sjukpensionera deltagare i Fas3?
   De är i många fall helt vanliga människor med ibland gedigna utbildningar. De är där för att det saknas 300000 arbeten i Sverige. Som jag redan kände till eftersom jag var en av dem så visste jag att så mycket som hälften av dem (enligt en tidigare stickprovsundersökning på AF) som inte fått någon hjälp alls av AF, samt att jag känner flera andra i samma situation.
   De som befinner sig i Fas 3 ska ju rustas med adekvata åtgärder som utbildning riktad praktik mm,
   Det är endast de som egentligen är sjuka och ändå finns i fas3 som ska ska ha möjlighet att sjukpensioneras.
   Naturligtvis ska vansinnet med pengar till anordnare upphöra, maken till vansinne har man ju aldrig sett, dock beror det nog på att fas3 är ett förtäckt skatteåterbäringssystem
   Allt alliansen gör är ju att tömma skattekistan, som om pengar inte räckte, så ska det finnas gratisjobbare också åt giriga anordnare.

   Det viktiga är att Fas3 ska avskaffas eftersom det är en inhuman idioti som gör många deprimerade, sjuka på annat sätt och fattiga.

 2. Svar till sign Monica Rinne Eskilstuna

  ”De som befinner sig i Fas 3 ska ju rustas med adekvata åtgärder som utbildning riktad praktik mm,
  Det är endast de som egentligen är sjuka och ändå finns i fas3 som ska ska ha möjlighet att sjukpensioneras.”

  Håller helt med den första meningen, självklart ska det till utbildning och riktad praktik.
  Men om det inte räcker. Det måste finnas en gräns för hur länge man kan spotta ut miljarder på nåt som aldrig ger nåt jobb. Då är det billigare förtidspensionera folk. om vi nu använder den definitionen . Kan man ösa ut trygga fallskärmar bonusar för sådan som får jobb hur lätt som helst måste det finnas gränser hur länge man ska jaga en arbetslös och slänga ut miljarder i onödan.
  Bättre detta satsat på deras ekonomi.
  Humanare också dessutom.
  Vi ska väl inte se sjuka, arbetslösa som parasiter som ska jagas.

  Känner en som varit förtidspensionerad i 10 år. under tiden denne var hemma
  skapade denne en egen hobby. Denna hobby var denne så duktig i.
  Så till slut lämnade denne person förtidspensioneringen och sitter hemma jobbar och försörjer sig.
  d.v.s denne har lämnat förtidspensioneringen.

  Så förtidspensionering behöver inte betyda slutet. Men det ger personen ifråga en slags ekonomisk trygghet att gå vidare.

  Idag får ju inte ens sjuka förtidspension, Man plundrar dem hellre på det ägande de har och slänger sedan ut dem och hånar dem med försörjningsstöd. Oerhört grymt tycker jag.
  Sjuka ska självklart förtidspensioneras istället för utförsäkras.
  Det är det enda kloka i ett välfärdssamhälle.

  Att missunna folk förtidspension när allt är uttömt är bara en slags sjuk avundsjuka.

%d bloggare gillar detta: