Ett socialdemokratiskt alternativ


Se vårt förslag!

Igår presenterades den socialdemokratiska budgetmotionen. Fokus ligger på ”jobben” och ”skolan”. Det var väl knappast särskilt oväntat.

Vad jag kan se av det som presenterats ser jag inga nya detaljer eller reformer jämfört med vad som redan har presenterats. Det är ju så det går till – oavsett om det är regeringen eller de oppositionella partierna presenteras detaljerna i form av utspel vilka man hoppas att media ska presentera i form av nyheter.

Det intressanta i det socialdemokratiska budgetförslaget ligger egentligen inte i vad man vill uppnå. Det handlar snarare om hur politiken ska finansieras. Det är också här som skillnaderna jämfört med den borgerliga regeringens politik uppstår. Socialdemokraterna föreslår att politiken ska finansieras genom att avskaffa rabatten på de sociala avgifterna och att avskaffa den halverade restaurangmomsen.

Socialdemokraterna presenterar en annan väg att gå för att minska arbetslösheten. Genom en kraftig satsning på utbildning ska arbetslösheten pressas ned.

Den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik kan inte med bästa vilja påstås vara särskilt framgångsrik. Regeringen hävdar med en dåres envishet att lägre sociala avgifter och halverad restaurangmoms ska ha skapat ett näst intill oändligt antal nya arbetstillfällen. Den är ganska ensam i att leva med den tron.

Kampen i valrörelsen kommer inte att handla särskilt mycket om vad de olika alternativen vill uppnå. Den kommer att fokusera om vem/vilka som kommer att vara särskilt ansvarsfull med den offentliga ekonomin. De borgerliga partiernas mantra kommer att vara att de röd-gröna partierna är splittrade och utlovar allt gott med pengar de inte har.

De röd-gröna partierna kommer onekligen att bedriva valrörelsen som tre enskilda alternativ. Men det är ju inte något konstigt eller märkvärdigt med det. Det normala är ju faktiskt att partierna först efter att väljarna gjort sitt val går in i förhandlingar för att formera en parlamentarisk majoritet.

Länkar: SvD, Ekot, di.se, dn.se, Aftonbladet ledare, Ekot, Ekot, dn.se, di.se, di.se, SvD, di.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Ulf Bjereld, Martin Moberg, Monica Green, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 april, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Fredrik Sjölin

  – När vi får en ny regering i september får LO en helt annan möjlighet att påverka. Några saker är väldigt viktiga. Vi har en överenskommelse om att höja taket i a-kassan där taket i dag är 670 kronor och där Socialdemokraterna har lovat att höja det till 910 kronor per dag. Det är en jättebra höjning som gör att väldigt många LO-medlemmar som är, eller riskerar att bli, arbetslösa kommer att få 80 procent i ersättning. Det är ett stort steg i rätt riktning.

  – Det finns också ett löfte från Socialdemokraterna om att lägga ner fas 3 redan i höst och ersätta det med värdiga jobb till de arbetslösa.

  /LO:s Karl-Petter T. på deras hemsida.

  Hur kommer det sig att detta inte var med i presentationen?

 2. Tarmo Lindholm

  Tänkte också på detta efter att Fas:3 läggs ner, så måste det ju bli en ”nätt” summa över efter att Arbetsgivarna, Anordnarna inte längre får det skattefria Bidraget för Fas:3orna, a 5000 kr styck och månad..!?
  Som sagt, har inte hört om detta skulle ha nämnts någonstans..!?

 3. Hur kan man slänga ut pengar genom att ge 5000 kr till arbetsgivarna för att de ska förvara arbetslösa.

  Det är så urbota dumt så man tror inte det är sant. Dessutom tas det från arbetslösas ersättning som de en gång via sin lön betalat in och som drogs på arbetsgivaravgiften.
  Det är bland de sjukaste reformer som skapats.
  Det är utan tvekan förtryck i den reformen.

  Samma gäller rehabiliteringskedjan där man skickade sjuka till arbetsförmedling.
  hur kan en regering få använda ordet rehabilitering till att skicka folk till arbetsförmedling.
  Detta när Rehabilitering är ett medicinskt uttryck och borde ge sjukvård istället.

  Tycker faktiskt bägge dessa nämda rent utav är straffbara reformer.
  Men det är väl som med Maud Olofsson när hon smet från förhören gällande Nuon. Politiker behöver aldrig stå för sina handlingar även om det tar livet av folk.

%d bloggare gillar detta: