Om ett valmanifest


Igår presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest inför det kommande valet till Europaparlamentet. Programmet i sig innehöll ju inga direkt okända punkter. Man går till val på frågorna om …

 • Fler jobb,
 • Rättvisa villkor, och
 • Miljö.

Punkterna förtydligas något i valmanifestet. När man läser dem är det litet svårt att utläsa vad som är de svenska socialdemokraternas prioriteringar och vilka som, eventuellt, är gemensamma för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Det är väl litet det som är problemet med detta val. Det tenderar att bli nationellt trots att politiken ska bedrivas i de olika politiska grupperna i parlamentet. Valet riskerar att bli till en opinionsundersökning inför huvudmatchen i höst.

Jag har inget emot punkterna i sig. Det är viktiga frågor att driva – inte enbart ur ett svenskt perspektiv. Men det gäller ju också att kunna driva frågorna med någon sorts förhoppning om framgång. Ledamöterna i Europaparlamentet ska ju inte i första hand se till primärt svenska förhållanden. Den rollen har den svenska regeringen i förhållande till europeiska rådet och i möten med olika fackministrar.

Jag får litet uppfattningen att en del av frågorna som presenterats i manifestet i första hand är avsedda för den svenska opinionen i syfte att få dem att gå till valurnorna. Det är i sig en ädel förhoppning. Det är väldigt viktigt att rösta i valet den 25 maj. Europaparlamentet har idag reell makt som i hög grad kan balansera de nationalla hänsyn som tas av regeringarnas representanter vid deras möten.

Det gäller att förklara för väljarna att i Europaparlamentet bedrivs politik med utgångspunkt från ideologi och idéer och i andra hand ur nationella hänsyn. Parlamentet är medbeslutande i ett stort antal frågor som ska implementeras i nationell lagstiftning. Därför är det viktigt vilka personer vi utser som ledamöter av Europaparlamentet.

Länkar: dn.se, di.se, Ekot, Ekot, SvD, DN Debatt

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 28 april, 2014, in EU, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Anders Nilsson

  Det viktigaste är att vi uppfyller våra fördragsförpliktelser. Vill vi inte ha euron måste
  vi, som Sjöstedt säger, förhandla oss fram till ett undantag, som Danmark och Stor-
  britannien. Gör vi inte så, vänds det emot oss i varje förhandling. ”Spela svensk” betyder
  att avvakta och ansluta sig om det verkar gå bra. Allting har ett pris.

%d bloggare gillar detta: