Ett nytt kunskapslyft


Socialdemokraterna presenterade igår ett förslag till ett nytt kunskapslyft som en metod att stärka, bland annat, arbetslösas chanser att få ett arbete. Satsningen beräknas kosta 2,5 miljarder kronor. Med förslaget vill man skapa 30.000 yrkesplatser enligt följande:

 • 10.000 för arbetslösa under 25 år som inte har fullständig gymnasieexamen,
 • 10.000 går till vuxenutbildning för arbetslösa, samt
 • 10.000 platser för de som vill komplettera sin gymnasieutbildning eller läsa in en högre yrkesutbildning.

Exemplet till denna reform kommer från den stora satsning på 1990-talet som dåvarande socialdemokratiska regering genomförde. Syftet var att lyfta över 100.000 människor kunskapsmässigt och därmed ge dem möjlighet till ett annat arbetsliv. Insikten då kom av att väldigt många människor saknade tillräcklig skolutbildning för att kunna få de arbeten som erbjuds.

Staten gjorde en omfattande satsning som gav kommunerna möjlighet att utöka vuxenutbildningen. Staten uppmuntrade satsningar utanför ordinarie kommunal vuxenutbildning och på direkt yrkesutbildning. Denna satsning innebar att många människor kunde gå till arbete när konjunkturerna blev bättre i slutet av 1990-talet.

Jag anser att detta är en alldeles utmärkt satsning. Jag läser att Lärarförbundet betvivlar möjligheten att redan nästa år klara en sådan satsning eftersom det saknas lärare. Jag vet inte hur situationen var för 20 år sedan då den stora satsningen genomfördes. Jag minns inte att det fanns en diskussion om saknade lärare och utbildare. Det förhöll sig säkert som så att inte enbart utbildade lärare användes i de många utbildningsföretag som växte fram under kunskapslyftet.

Hr statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sig tydligen något sarkastiskt om socialdemokraternas förslag. Han ställer retoriskt frågan ”jobb eller utbildningspolitik?” som om alla arbetslösa imorgon dag kan ta ett arbete om de bara ville. För väldigt många arbetslösa handlar det verkligen om att de behöver mer av formell och praktisk utbildning och erfarenhet för att kunna ta de arbeten som erbjuds.

Därför handlar arbetspolitik både om att skapa förutsättningar för arbetstillfällena ska bli fler och om att ge människor möjlighet att skaffa sig en bra utbildning.

Länkar: SVT, Ekot, SvD, dagens arena, di.se, dn.se, ka.se

fler som skrivit: Monica Green, Martin Moberg, Peter Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 april, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 9 kommentarer.

 1. Självklart är detta satsningar med klokare inriktning än den Moderatstyrda alliansen kör med.
  Göran skriver.
  ”Därför handlar arbetspolitik både om att skapa förutsättningar för arbetstillfällena ska bli fler och om att ge människor möjlighet att skaffa sig en bra utbildning.”

  Egentligen handlar det även om att fördela jobben bättre så alla får del av jobb.,Det handlar även om att fördela frukten av arbete bättre.

  Tycker fler bör kolla detta tänkvärda program :
  http://urplay.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara

 2. Och varifrån tar man lärare till detta?

 3. Är osäkert om idefattigdom eller nostalgi som har lyft upp reprisen av Perssons kunskapslyft och 100 dagars garantin, utan att utvärdera resultat som är inte så positivt läsning för ungdomar. Kunskapslyft som började 1998 borde har visat under 2000-talet resultat, men utvecklingen blev motsatt riktning än förväntningarna, ungdomsarbetslösheten ökade bland unga. April 2001 var den 15.9 %,- april 2002 / 18.5 %,- april 2003 / 18.3 %,- april 2004 / 21.8 %,- april 2005 / 26.4 % och valåret april 2006 / 28.1 %. Frågan är om utspelet är spel för galleriet eller tecken för saknaden av riktig politik för fler riktiga jobb ????

  • Göran Johansson

   Kunskapslyftet var ju inte i första hand en åtgärd för ungdomar. Den riktade sig brett till de som behövde skaffa sig en utbildningsnivå motsvarande gymnasium.

 4. Som Lars Winter nämde hade kunskapslyftet ingen effekt på den accelerande ungdomsarbetslösheten under förra S-regeringarna, lika lite på övriga arbetslösa som trots att man öste ut mer än 200 000 ur systemet och in i förtidspensionering ändå hade sådana höga arbetslöshetssiffror…katastrof var namnet.

  Vad är nytt i S-politiken på området ? Inget tyvärr.

 5. Minns du Persson-pengar?
  Wernersson-pengar?
  Kunskapsmiljarden?

  Vad har dessa gemensamt? Alla dessa ”satsningar” slutade med att pengarna försvann UTAN att kunskaperna skulle ha ökat någonstans i våra utbildningssystem.

  NEJ! De som vill utbilda sig har redan möjligheter i vårt land. Att försöka ”betala” dem som ändå inte vill lära sig något är ett bra sätt att slösa bort skattebetalarnas pengar. MVH

 6. På tal om förtidspensionering som nämndes bland kommentarerna.

  Säga vad man vill!
  Men förtidspensionering var en mycket klok åtgärd
  Många äldre som under 90-talet förlorade sina jobb, inte minst industriarbetare
  som jobbat hela sitt liv på samma arbetsplats och lärt sig sina jobb på arbetsplatsen.
  Dessa var många ggr helt utslitna och hade inte en chans erhålla jobb i en då
  förskräcklig arbetsmarknad där byggkranar knappt syntes till.

  Staten sparade pengar på att förtidspensionera folk. Man slapp en massa konstlade åtgärdsjobb,
  en massa arbetsförmedlare o.s.v Dessutom var Förtidspensioneringssättningen ( Sjukersättning ) lägre än A-kassan eller sjukpenningen.
  Förtidspensioneringarna var ett värdigt avslut för många istället för att jagas av arbetsförmedling
  eller Försäkringskassan gällande jobb som inte fann.

  Idag borde fler förtidspensioneras istället för att plundras på sitt ägande innan de får försörjningsstöd.
  En förtidspension går alltid upphäva om personen ifråga kan försörja sig av egen kraft.

  Så vad är problemet. Jo problemet är att man då inte tillåts få plundra människor på deras ägande.
  Vilket självklart gynnar de med mera välordnat liv.

  • Nej, det var inte en klok åtgärd att förtidspensionera massor av människor i onödan.
   Dessa löpte som du ”x” mycket väl vet en mångdubblad risk till förtida död pga själva förtidspensioneringen i sig och det därmed skapade utanförskapet.

   Att S-regeringen ville spara pengar och putsa de enorma arbetslöshetssiffrorna är bara ett tecken på hur sjukt tänkandet var.

   Vi måste lära av dessa misstag som S-regerignen med Persson gjorde och erbjuda så många som möjlighet delaktighet i samhällsbyggandet, inde totalt utanförskap. Vi ser nu ökning bland unga igen,detta måste stoppas !

 7. ”Dessa löpte som du ”x” mycket väl vet en mångdubblad risk till förtida död pga själva förtidspensioneringen i sig och det därmed skapade utanförskapet.”

  Kort sagt det är ju en rätt konstig vinkling du ger som om förtidspensioneringen skulle vara orsak inte sjukdomstillståndet till för tidig död.

  Det är väl rätt självklart om en sjuk förtidspensioneras då är väl risken denne ska dö fortare, än en som är frisk. Att då försöka få det till att det beror på förtidspensioneringen är ju enbart en vinkling
  som låter tämligen amatörmässig.

  Man måste nästan skratta åt hur teorier kan läggas fram för att försöka nå ett visst syfte.

%d bloggare gillar detta: