Regeringen väljer utspel framför samtal om försvaret


Ökad försvarsvilja?

Igår signalerade ledarna för de fyra regeringspartierna dådkraft och mannamod. De vill, minsann, stärka den svenska försvarsförmågan med en hel massa miljarder pengar – åtminstone på sikt, om några år, inte just nu. Alliansregeringen anger materiella satsningar och ökad svensk millitär närvaro i Östersjön. Svenska uniormer ska åter finnas på Gotland etc.

Satsningarna ska finansieras genom omprioriteringar i försvarsbudgeten och genom andra åtgärder. Allt ska, gubevars, finansieras ”krona för krona” – regeringens senaste nysvenska nonsensuttryck.

Man ska kanske inte raljera allt för mycket över sådana allvarliga saker som försvarspolitik och satsningar på militär utrustning. Men det är intressant hur tiderna förändras och hur snabbt det kan gå. Det har bara gått en kort tid sedan den borgerliga regeringen lade en statsbudget som i praktiken innebar besparingar på försvaret. En inriktning som knappast något annat parti motsatt sig.

Men nu spelar regeringen på de händelser som skett i vårt närområde och försöker ta poäng på detta. Man skiter i de diskussioner som pågår i den parlamentariska försvarsberedningen. Den har till uppdrag att diskutera, bland annat, hur Rysslands agerande och upprustning påverkar Sverige och vad det ställer för nya krav. Beredningen skulle presentera sina förslag den 15 maj, om några veckor endast.

Därför blir regeringens utspel från igår till en luftballong, ett sätt att försöka skaffa sig pluspoäng på de röd-gröna partierna. De försöker markera borgerlig sammanhållning i denna fråga i motsats till de andras splittring. Det kortsiktiga syftet är att vinna höstens kommande riksdagsval.

Utspelet visar mer på den borgerliga regeringens egna desperation och kortsiktighet inför möjligheten att förlora ett kommande val. Det visar mindre på en faktisk önskan att åstadkomma samling i en sådan fråga som försvarspolitiken innebär.

Det är tydligt att den borgerliga regeringen valt att lyfta begreppet ”i krig och kärlek är allt tillåtet” till helt nya och nästan oväntade nivåer i sin kamp för omval.

Länkar: DN Debatt, dn.se, dn.se, di.se, di.se, SvD, Ekot, di.se, SvD, dagens arena, dagens arena, SvD, SVT, di.se, Ekot, Expressen ledare, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Ola Möller, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Sjätte mannen, Leine Johansson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 april, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Tror inte Sverige ska ”moppsa” sig om försvaret. Bättre vara beredd sträcka upp händerna,
    Annars gör man Sverige från Fiendehåll till en sliskig blötfläck detta om fienden är en stormakt.
    Alliansen satsar inte på försvaret som man uppger, man omfördelar inom försvaret så det ska ge skenet av att man satsar.
    Som Göran beskriver så är det ”valfläsk”.

  1. Ping: Vilken substans finns egentligen i Reinfeldts försvarsutspel? | Röda Berget

  2. Ping: LO gör skillnad i politiken! | LO Bloggen

  3. Ping: Försvaret och satsningar | PlusEtt Bloggen

%d bloggare gillar detta: