Kommunalt anställningsbehov


SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, rapporterar om att de svenska kommunerna och landstingen står inför stora behov av att anställa personal – 225.000 personer de kommande tio åren. Man behöver anställa 129.000 undersköterskor och vårdbiträden, 38.000 sjuksköterskor och 12.000 läkare fram till 2023.

Det lär innebära en ganska omfattande utmaning för de offentliga arbetsgivarna. Caroline Olsson, sektionschef på SKL, säger att …

Vi har pekat på nio olika exempel på saker som arbetsgivarna behöver jobba med. Bland annat att använda kompetensen rätt och att fundera på vem som gör vad i vården. Vi måste få fler att jobba mer, jobba heltid och jobba fram till pension och vi måste bli bättre på karriär- och utvecklingsmöjligheter.

Det är verkligen en välkommen insikt som Caroline visar med tanke på hur svårt det hittills verkar ha varit att anställa människor till heltider och fasta anställningar, framför allt när det gäller Kommunals medlemsgrupper. Vi får väl hoppas att arbetsgivarna i kommuner och landstingen får det lättare att finna möjligheter till goda anställningsvillkor för att locka fler till de jobb som finns och kommer att finnas.

Länkar: Ekot, Ekot, SVT, di.se, dn.se, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Martin Moberg, Roger Jönsson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 22 april, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Är behoven större de kommande 10 åren än de varit t.ex de senaste 10 åren ?

%d bloggare gillar detta: