Kampen om ungdomsarbetslösheten


Jag har idag läst två debattinlägg som ger helt olika syn på ungdomars arbetslöshet.

Magdalena Andersson och Mikael Damberg kritiserar i sitt inlägg den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik. De säger sådant som att ungdomars arbetslöshet har blivit längre med regeringens politik. De förespråkar, som EU, införandet av en ungdomsgaranti för att unga arbetslösa snabbare ska komma i åtgärder som leder till arbete.

I en replik svarar Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra att socialdemokraterna minsann inte kan ge tydliga svar på hur deras alternativ ska se ut. De försvarar vidare rabatten av de sociala avgifterna för att anställa ungdomar, den halverade restaurangmomsen och övriga åtgärder som den borgerliga regeringen genomfört. De menar att dessa åtgärder inneburit att fler ungdomar än annars faktiskt befinner sig i arbete.

Det är tydligt att debattinläggen talar förbi varandra. Eftersom vi har en pågående valrörelse är det väl förståeligt att det blir så.

Av det jag läst och tagit del av när det gäller den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik så är resultaten högst ifrågasatta av forskare och andra debattörer som tittat på frågan. De helt få arbetstillfällen som (eventuellt) tillkommit genom regeringens subventioner är väldigt dyra. Anledningen är att åtgärderna är så generella. Det vore bättre att genomföra åtgärder som verkligen hjälper de ungdomsgrupper som behöver ett utökat stöd.

Forskningen visar att det är ungdomar som saknar fullständiga betyg från gymnasiet som har svårast att få arbete. I deras fall  hjälper en subvention föga. Vad de behöver är åtgärder som kombinerar kompetensutvecklande åtgärder och ett ekonomiskt stöd till arbetsgivare.

Jag har större tilltro till de socialdemokratiska förslagen än till den borgerliga politiken. Den har prövats under flera år och synes inte ha gett de resultat som regeringen hoppats(?) på.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 april, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Det finns andra S styrda länder som inte heller lyckats.
  Liksom borgerligt styrda.
  Jag vet inte vad S har för lösningar som gör att de lyckas.
  Särskilt inte med en icke kompetent partiledare vid rodret.

 2. Det faller på sin egen orimlighet att om befolkningen ökar som den idag gör och
  400 000 redan är arbetslösa. Och man fram till 2030 räknar med att antalet sysselsatta ökat med endast 480 000 fler än det var 2010. Då kommer högre arbetslöshet uppstå.

  Men det finns en hake.
  Arbetslöshet vill man inte tala om, det är en ny politisk inriktning. Nu gäller sysselsatta.
  Hur många som är arbetslösa är i politiken av ringa betydelse.
  Ja det är den nyordning som skett med borgelig politik.

  Samtidigt är detta med arbetslöshet nåt som egenligen inte får existerar.
  Det är bara en viss tid folk ska vara arbetslösa, i övrigt ska de skickas på utbildning, FAS-3 jobb eller andra åtgärder. Numera börjar detta gälla även de som uppbär försörjningsstöd.

  Samtidigt på den öppna marknaden där vill man sänka trösklarna från högerhåll för att om möjligt uppnå gratis arbetskraft.

  Så egentligen vad man borde tala om är inte arbetslösheten , ej heller sysselsättnigen .
  Utan ett Exempel: Mått att nu är X antal under 10000 kr i försörjningsinkomst.

  Om folk jobbar eller inte jobbar är av ringa betydelse, det är om folk har nån försörjningsinkomst som måste komma i focus.

  Redan idag jobbar folk gratis ex. för att få bli anställda, s.k provjobbande.
  Idag jobbar många men har ersättningar som en slags lön.

  Så hela begreppet hur folks liv ser ut måste förändras , likt man vill tala om sysselsatta istället för arbetslöshet.

 3. Tittar man på arbetslösheten t.ex i juni 2005 under god global ekonomi men med S-regering så förstår man att ditt parti INTE har varit framgångsrikt i att bekämpa arbetslösheten.Trots ett par hundratusen utslängda i förtidspensionering var siffrorna extrema då !

  Hur du då kan ha större tilltro till denna S-politik som lyckades sämre än dagens allianspolitik under oerhört mycket värre globala förutsättningar är ologiskt.

  Som anonyme ”B” skriver ovan så har vi en fortsatt för stor tillströmning av människor, det fungerar helt enkelt inte.

  Varken allians eller de rödgröna verkar inse allvaret, eller vågar ta i den heta potatisen.

%d bloggare gillar detta: