Om att koka soppa på en spik


Igår kväll läste jag ett debattinlägg undertecknat av Jens Hedström, vd Näringslivets Regelnämnd. Organisationen har tydligen låtit opinionsinstitutet Skop ställa den enkla och rättframma frågan ”Tror du att arbetslösheten skulle minska om politikerna gjorde det enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige?” Det självklara svaret på den frågan var att de flesta förstås svarade ”jo visst”.

På det där försöker Jens spinna en varm och skön ull.

Detta inlägg känns ju som det tydligaste uttrycket för devisen ”som man frågar får man svar” som jag läst på ett tag.

Huvva!

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 april, 2014, in Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. ”Tror du att arbetslösheten skulle minska om politikerna gjorde det enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige?”

  Frågan är som Goddag yxskaft.
  Om ett företag är lönsamt måste det även finnas en anledning till att det är lönsamt. Chansen att de därmed skulle anställa ökar ju så klart därmed. Men företag vill självklart inte anställa, det är bara ett nödvändigt ont. Kan de istället sätta in Robbotar, eller effektiva övriga maskiner så gör man det.

  Men om fler företag poppar upp så är det inte säkert arbetslösheten minskar.
  Detta har vi tydligt ex. på hur regering säger sig ha skapat jobb.
  Detta när befolkningen ökat med halv miljon människor, detta på grund av invandring.
  Sysselsättningen har därmed ökat, på grund av att dessa behöver mat, kläder, bostad, undervisning m.m samt att en och annan är duktig entreprenör.

  Men genom denna befolkningsökning minskar inte arbetslösheten. Tvärtom den tenderar öka.

  I texten Som Göran hänvisar till
  läser man citat:

  ”Frågar vi svenska företagare så anger de komplexa skatte- och momssystem och en hög skattenivå som mest problematiskt ur konkurrenssynpunkt, men bland tillväxthindren finns även brist på flexibilitet vid omställning och en alltför komplex arbetsmiljölagstiftning, där det är svårt att göra rätt.”

  Vem ska betala priset för sänkt skatt, sämre arbetsmiljö. Är det de som blir skadade, arbetslösa, eller sjuka, på annat sätt.

  Är det inte en primitiv väg gå att försämra arbetsmiljö när framtiden borde vara att förbättra arbetsmiljö. Sträva efter bättre balans mellan fack, arbetsgivare,och samhälle.
  För visst är ändå strävan att folk ska få förbättringar istället för försämringar.

  Om inte så kommer så småningom påståendet :
  Det var bättre förr, ju förr ju bättre..

%d bloggare gillar detta: