Två miljarder mer på sjukvården


Igår presenterade socialdemokraterna en satsning på mer pengar till sjukvården. Satsningen motsvarar två miljarder kronor mer än vad den borgerliga regeringen avsätter i sitt förslag till statsbudget.

Satsningen möjliggörs genom att man avskaffar rabatten på de sociala avgifterna för att anställa ungdomar och genom att ta bort den halverade resiaurangmomsen.

Med tanke på att den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik inte har gett det resultat som den hoppats(?) på är det bättre att använda dessa medel till sådant som faktiskt kommer till nytta.

Länkar: SvD, dn.se, Ekot, SvD, di.se, dagens arena, ka.se, ka.se, dagens arena

Fler som skrivit: Peter Högberg, Peter Johansson, Kristina Mårtensson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 april, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Jag ser med oro på Sjukvården på hela den offentliga sektorn och den privatiseringsiver som uppstått. Frysta statsbidrag som gör att landstinget utom Stockholm går på knäna.
  På detta även där Landstinget i Stockholm tagit för sig. Men det är en annan historia.

  Detta med upphandlingar och att allt vårt gemensamma ska upphandlas är kort sagt en farlig väg.

  EU och USA förhandlar om ett frihandelsavtal, det så kallade TTIP-avtalet. Som det ser ut nu kommer det att innehålla väldigt problematiska saker, bland annat det som i avtalet kallas för investeringsskydd.
  Det innebär att företag skulle kunna stämma stater om staterna ändrar lagar och regler så att vinsterna blir mindre än planerat. Vi måste se till att det inte blir verklighet.

  Ex: Gällande frågan om vinster i välfärden. En majoritet av svenskarna vill förbjuda det. Men om vi skulle göra det så skulle det amerikanska riskkapitalbolaget som äger Carema/Vardaga att få mindre vinster än vad de planerade när de investerade. De skulle då kunna stämma Sverige och ärendet skulle avgöras i en internationell specialdomstol.

  Så har det gått när länder har haft avtal med liknande bestämmelser. När Slovakien ville bli av med vinstintresset i sin sjukförsäkring så stämdes de av ett holländskt försäkringsbolag. Och bolaget vann! När Australien ville begränsa rökning blev de stämda av Philip Morris.

  Det frihandelsavtal som EU och USA förhandlar om är alltså jättviktigt stoppa.
  Men hur?

  Om inte så är jag rädd att vårat gemensamma helt övertas av privata intressen och
  det kommer splittra folket allt mer, öka klyftorna och skapa ren misär

%d bloggare gillar detta: