Sverige borde inte tillåta exploatering


I höstas kom regeringspartierna överens med Miljöpartiet om förändringar av lagstiftningen om arbetskraftsinvandring. Överenskommelsen kom efter att mycket kritik kommit om hur lagen fungerar i praktiken.

Den förändrade lagstiftningen presenterades som en metod för svenska arbetsgivare att anställa högt kompetenta till arbeten där det saknades tillräckligt kompetenta i Sverige. Och visst har det anställts personer till arbeten där det saknas tillräckligt utbildade i Sverige. Men majoriteten av de som fått arbetstillstånd med stöd av den förändrade lagstiftningen har hamnat i branscher med redan hög arbetslöshet och med låga löner.

Flera fackliga organisationer rapporterar om hur anställda som kommit till Sverige inte får de arbetsvillkor som de förespeglats. Människor får lägre löner, får arbeta längre under sämre arbetsvillkor än vad som meddelats den beviljande statliga myndigheten. Fackliga organisationer har därför ställt krav på förändrad lagstiftning för att kunna tillförsäkra den invandrande arbetskraften de villkor som man presenterat för Migrationsverket.

Hotell- och restaurangfacket, som kanske har störst erfarenhet av de negativa effekterna av lagstiftningen, föreslår att det arbetserbjudande som arbetsgivaren presenterar för Migrationsverket ska bli rättsligt bindande. Jag delar deras syn på frågan. Det går mycket väl att kombinera en generös process för givande av arbetstillstånd med högre rättssäkerhet för de som kommer till Sverige.

Länkar: TCO-tidningen, Ekot, di.se, Resurs, Arbetet, TCO-tidningen

Andra som skrivit: Samuel Engblom

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 april, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Hur används siffror egentligen. När Reinfeldt skanderade om 147 om dan ( starx under 54000 per år) som förtidspensionerades lär det mycket allvarligt.
  ja rubriker som att statskassan kunde spräckas och att skattenb kunde bli 100%
  skrevs det om.
  Kort sagt arbetslösa, sjuka, var ett enormt kostsamt problem som kort sagt parasiterasde på
  Sverige och skatterna.

  Idag läser man om 127000 invandrare som anländer under 2014.
  vem ska försörja dessa. För jag tror näppeligen 127000 invandrare får jobb.
  och får 27000 av dessa jobb lär en hel hög Svenskboende bli utan jobb.

  Var är logiken i resonemanget. jag är varken rasist eller mot sjuka , arbetslösa.
  Men jag får inte ihop ekvationen.

  Samtidigt läser man ”Den relativt höga invandringen väntas minska på sikt, samtidigt som antalet utvandrare ökar.”
  Tacka tusan för det. Rika lär lämna Sverige och fattiga tvingas vara kvar.
  Vi kommer kort sagt se ett Sverige förfalla å det grövsta. Vi blir som det spås ett framtidens U-Land. Eller konflikthärd.

  Allt är så tydligt så jag förstår inte hur det ska kunna fungera i en framtid när man läser
  detta:
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/syrienkonflikten-ger-okad-invandring

%d bloggare gillar detta: