Kampen om verkligheten


Igår utbröt ett formidabelt debattkrig på DN:s debattsida. Det ledde till att stickor och strån yrde väldiga omkring.

Det började med att rikets statsminister gick på offensiv gentemot den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken. Hr. Fredrik Reinfeldt meddelade att den borgerliga regeringens politik för ökade drivkrafter har varit ofantligt framgångsrik. I jämförelse med Sveriges mindre lyckligt lottade omvärld har den svenska arbetsmarknaden utvecklats på ett närmast fantastiskt sätt.

Efter att ha omtalat de egna förtjänsterna övergick statsministern till att meddela de katastrofala följderna av en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Genom höjda bidrag och andra förgripliga åtgärder kommer människors drivkraft att skaffa sig arbete att försvinna. Han har vidare räknat ut att förslagen om sänkt rabatt på de sociala avgifterna och återställd restaurangmoms kommer att leda till att 80.000 fler människor blir arbetslösa.

Ett sådant angrepp kunde ju förstås inte få ske obesvarat. I ett minst lika uppskruvat tonläge meddelades de misslyckanden som den borgerliga regeringens politik inneburit för det olyckliga svenska folket. Härefter presenterades de socialdemokratiska förslagen för en bättre arbetsmarknadspolitik.

Det är trots allt uppenbart att den borgerliga regeringen har stora problem. De gick till val på att deras förslag om en annan arbetsmarknad skulle leda till minskad arbetslöshet. Utvecklingen har visat att arbetslösheten, som andel av arbetskraften, snarare har ökat. Allt fler går allt längre arbetslösa. Trots rabatter till arbetsgivare minskar inte ungdomars arbetslöshet.

Alliansens enda vapen i detta läge är att pådyvla oppositionen all världens ondska och elände. Den borgerliga regeringen har varit duktiga på att påstå saker som om de vore sanning.

Det som pågår är en kamp om sanningen och vem som har privilegiet att styra politikutvecklingen. De borgerliga partierna lyckades en stund att överta tolkningsföreträdet för arbetsmarknadspolitiken. De håller nu på att tappa sitt övertag. Därav statsministerns debattinlägg. Det kommer säkert mer av denna sorts debattinlägg.

Det som pågår är en kamp om vem som äger rätten att beskriva sanningen. Det kan bli en hård kamp.

Länkar: DN DebattDN Debatt

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 april, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. ” Har den svenska arbetsmarknaden utvecklats på ett närmast fantastiskt sätt ”. Ja visst, om man kollar siffran som är den viktigaste måttet att klara välfärden, antalet arbetade timmar. Tredje kvartalet 2006 sista kvartalet med S-regeringen 119.1 miljoner timmar per vecka och siffran för fjärde kvartal 2013 var siffran 151.3 miljoner timmar per vecka, en skillnad med 32 miljoner timmar. Om man vill räkna antalet, hur många flera var i arbete 2013 än 2006 är rätt så enkelt, dela 32 miljoner timmar med 40 timmar en arbetsvecka. Att arbetslösheten är högre i dag påverkats av ökande antalet arbetssökande tex räknar SCB med hög invandring i år väntas 127.000 personer flytta till Sverige och flesta av dessa kommer att registereras som arbetssökande. Så länge invandringen visar så höga siffror kommer varken Reinfeldt eller Löfven klara att minska arbetslösheten, men viktigaste är ökningen av antalet arbetande timmar och Alliansen har redovisat att deras arbetsmarknadspolitik är bäst.

 2. Jag läste samma debatt diskussion på DN och det som oroar mig är att Moderaterna har väldigt få konkreta förslag för framtiden: de vill fortsätta sänka trösklarna för ungdomarna (som jag tror betyder att de vill fortsätta skapa skatteavdrag) och de ska sitta med facken och arbetsgivarna för att fundera hur man kan skapa jobb. Socialdemokraterna har många fler förslag – nu har de uppenbarligen haft tid på sig att skapa förslag men när Moderaterna har så få nya idéer oroar mig.

 3. Moderaterna har bara en politik, Sänk skatten, öka klyftorna.
  Man vill bort med Välfärdsstaten.
  Med välfärdsstat har du ingen som torkar fötterna åt överklassen.

  Vi ser idag alltmer av människor som av socialförsäkringarna i lön servar
  välbeställda. Eller servar storföretag som lokalstädare.
  Tidigare så fanns dessa anställda i företagen.

  Men idag så är det Samhällsföretag, eller företag som får 5000 kr / mån för
  att ta emot så många arbetslösa som möjligt, sätta dessa i servicejobb där lönen för dessa är från socialförsäkringarna .

  En skrämmande utveckling. Där misären kommer krypande för allt fler i Sverige.

  EX: Hur många av de 127000 som under år 2014 kommer hamna i misär.
  Där deras barn tvingas till kriminalitet, o.s.v

  Sverige är på väg ner i ett svart hål och det tuffar på fortare och fortare.
  Man undrar vad spelar det för roll om restaurangmomsen tas bort och 80 000 blir arbetslösa.

  Reinfeldt vill ändå dessa ska jobba men för samma ersättning de får som arbetslösa eller i utanförskap. De ska inte kosta företaget nåt .De ska överleva men inte mer.
  Så sker i FAS-3 företagen får 5000 kr/ mån för varje de ”anställer”
  Liknande sker inom restaurangbranchen men på ett finare sätt.

%d bloggare gillar detta: