Drömmen om fred


Under söndagen läste jag en stark artikel om det syriska inbördeskriget och om hur människor vill skapa sig ett fredligt liv. Jag har förstås läst om händelserna i Syrien. Jag har läst om hur ett land upplöses i dess minsta beståndsdelar.

Människor av olika tillhörigheter bekämpar varandra. Men de flesta människor som drabbas av konflikten är icke stridförande. Nästan halva Syriens befolkning är på flykt, de flesta inom Syriens gränser. Till det kommer att Libanon och Turkiet är stora mottagarländer för de syriska flyktingarna.

Endast en rännil av de syriska flyktingarna kommer till Europa, varav en del kommer till Sverige. Som enda land i Europa beviljas syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd när de väl lyckats ta sig till vårt land. Det krävs dock att man betalar stora pengar för att låta sig smugglas till vårt land. Det är inte möjligt att ansöka om asyl på någon svensk ambassad i närheten av Syrien.

Innan jag läste DN:s artikel läste jag några sarkastiska twitterinlägg kring reportaget. Det var tydligt att man ansåg reportaget som överdrivet känslosamt. Det är tydligt att många människor inte vill att Sverige ska emot flyktingar från Syrien. Det handlar förstås om att Syrien är ett huvudsakligen muslimskt land.

Jag har ingen lösning på den syriska konflikten. Det är uppenbart att det finns olika intressen bland de globala makter som annars skulle kunna ingripa i konflikten. Detta ger utrymme för den sittande makten att fortsätta som de gör. De har inget att förlora på att fortsätta att försvara sitt maktinnehav.

Under tiden flyr allt fler människor sina hem för att undkomma död och lidande. I Europa kan vi följa konflikten på TV och i tidningsartiklar. Vi förfasar oss över det som sker samtidigt som vi förhindrar människor möjligheten att skapa sig bättre liv. Det är de, Syrien, omgivande länderna som tar huvudansvaret för den mänskliga kris som sker där.

I Europa förfasar vi oss över det som sker. Men vi tar väldigt litet mänskligt ansvar för de människor som drabbas av konflikten.

Länkar: dn.se, Aftonbladet ledare, SVT, SVT, dn.se, SVT

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 april, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Göran skriver:
  ”Människor av olika tillhörigheter bekämpar varandra. Men de flesta människor som drabbas av konflikten är icke stridförande.”

  Så kommer ske i Sverige också. när klyftorna ökar fattigdomen sprider sig, jobben minskar.
  Det är då det blir verklig oro.
  Med den politik högern för ser jag inte en chans att det ska undvikas.
  Vi går steg för steg mot en rejäl konflikt mellan människor i Sverige.
  Att på kort tid ta in så oerhört många från olika kulturer kan aldrig sluta väl.

%d bloggare gillar detta: