Det är jobben, stupid!


Drivkrafter, för bövelen, drivkrafter!

Rikets statsminister Fredrik Reinfeldt blev publicerad med en debattartikel igår (lördag). Han presenterade där ett fempunktsprogram ”… för att fler människor genom ett arbete ska kunna stå på egna ben och växa av egen kraft.”

Det är ju inte särskilt mycket nytt i det som presenteras. Politiken för att fler ska börja arbeta är en fråga om drivkrafter. Som om det endast vore ett eget val huruvida man vill arbeta eller att vara sjuk eller arbetslös. Därav förstår man att arbetande ska ha lägre skatter än pensionärer och sjuka/arbetslösa.

Till det kommer att man ska ta ansvar för ekonomin. Jag blev mest förvånad att den nya frasen ”krona för krona” inte uttalades. Men det är tydligt att i stort sett alla partier tävlar om att vara mest ekonomiskt ansvarsfulla. Man är det till den grad att inga partier vågar föreslå budgetar som innehåller det minsta av expansiva åtgärder som kortsiktigt måhända belastar budgeten men långsiktigt är bra för ekonomin.

Han gör en poäng av att genomföra satsningar på den svenska skolan. Det handlar dock endast om förslag vilka man av taktiska skäl tvingas att lägga. Orsaken är att neutralisera socialdemokraternas skolpolitik genom att lägga sig väldigt när dem. När det gäller arbetsmarknadspolitiken handlar den väldigt litet om att utbilda och stärka ”arbetskraften”.

Det verkar som om han helst hoppas på att väljarna i sista sekunden, ståendes i vallokalen, trots allt ska välja att rösta på något av allianspartierna. Det enda han försöker sälja är mer av det gamla – trots att politiken inte synes ha lyckats. Arbetslösheten har ökat under den borgerliga regeringens tid vid makten. Det är verkligheten!

Länkar: SvD, SvD, politism, SvD, di.se, Ekot

Fler som skrivit: Monica Green, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 april, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. ”Därav förstår man att arbetande ska ha lägre skatter än pensionärer och sjuka/arbetslösa.”

  Nä därav förstår man inte det-. De som är sjuka, arbetslösa, har nämligen lägre i ersättning än den som jobbar. Alltså¨räcker det med EN form av nedsättning inte två.
  Den andra nedsättnigen påverkas av hur mängden jobbskatteavdrag som radas upp. För varje blir ju ersättnigen för sjuka, arbetslösa, mindre värd.

  Sedan är det märkligt Moderatern talar om en arbetslinje, men där Anders Borg är rädd för att arbetslösheten sjunker för fort.
  Vad är det för Arbetslinje????

  Människor kan inte stå på egna ben om en regering inte vill en arbetslöshet ska utrotas utan tvärtom vill den ska finnas för att få förtrycka, lägga pålagor och för att dumpa löner.
  D.v s så arbetslösa om de nu nödvändigtvis ska jobba ska de göra det så billigt som möjligt.
  Detta så högre avlönade kan höja sina löner utan att inflationen påverkas.

  Nä högern har verkligen en människofientlig syn på Samhället.
  Moderater gynnar rika , högavlönade men missgynnar fattiga, lågavlönade.

 2. Ett litet potpuri av ifrågasättande av det Reinfeldt formulerat i SvD.

  Reinfeldt:

  ”Vi ska uppmuntra alla drivkrafter för arbete och ta strid med dem som vill motsatsen; att jobba ett extra skift, sommarjobba under studietiden, eller välja att gå i pension lite senare. För de allra flesta handlar det om ifall man tycker att det är värt det. Nya Moderaterna är det parti som förstår och uppmuntrar människors drivkrafter för jobb. ”

  Reinfeldt får uppmuntra Borg i så fall. Sedan bör även arbetsförmedling uppmuntras så man verkligen anstränger sig och förmedlar jobb. Sedan bör även företagen anställa svenskboende så
  man inte uppmuntras ta jobben från utland. Trots att man uppmuntrat detta redan.

  Vidare säger Reinfeldt.
  ”. Vi ska ta ansvar för att det är ordning och reda i ekonomin.”
  Är väl ingen bra ordning om 87 miljoner redan skapats i budgetunderskott sedan att man lånar till skattesänkningar.

  Reinfeldt igen:
  ”Jobben har blivit över 250 000 fler under alliansregeringen samtidigt som antalet jobb i jämförbara länder stått still eller vuxit mycket långsammare.”

  Men har befolkningen ökat lika mycket i de jämförbara länderna , statistik och fakta visar att ökar befolkningen med 1 % så ökar även arbetsutbudet med densamma. Varför säger inte Reinfeldt att sedan 2006 har befolkningen ökat med nära en halv miljon.
  Så av detta har hälften blivit arbetslösa.
  Inte så lyckat anser jag.

  Reinfeldt fortsätter dölja:
  ”Tack vare alliansens politik för jobben och ekonomin har Sveriges ekonomi vuxit med uppemot 400 miljarder kronor sedan 2006 rensat för inflation. ”

  Jasså! Om vi blivit en halv miljon fler Människor, kostnader och behov ökat hur stämmer det ihop med 400 miljarder.
  Vi vet sjuka, arbetslösa, blivit fattigare fler lever på försörjningsstöd och allt fler fastnar i försörjningsstöd.
  Vem har tagit del av dessa 400 miljarder, Vi vet skatter sänkts med 140 miljarder varje år.
  Vi vet skolan är i förfall, liksom järnvägar och vägar. Vi vet landstingen går på ”knäna”
  och vi vet 218 av 290 kommuner höjt skatten.

  Var har dessa 400 miljarder tagit vägen Reinfeldt.
  Vi vill veta!!! Omtala det!!!!

 3. Rättelse: Skrev : ”Är väl ingen bra ordning om 87 miljoner….. ”
  Ska självklart vara 87 miljarder

 4. Vad håller denna nyliberalism på med egentligen.
  vad sker i Sverige egentligen. Ja det som sker är enorma omflyttningar av pengar.
  Pengar går från fattiga till rika i allt större omfattning.
  Sedan 2006 har inte en enda reform gynnat svaga grupper.
  Däremot har reformer skapats som flyttat pengar från svaga grupper till redan starka grupper.

  Det talas om arbetslinjen , men vad är arbetslinjen? Det får vi aldrig veta. Det talas om att vi måste bli fler. Samtidigt är nativiteten låg bland Svenskar, talen hålls uppe av invandrargrupper.
  Varför måste vi bli fler. ja Reinfeldt menar att sysselsättnigen ökar om vi blir fler.
  Han menar även att fler skattekronor inkommer till staten.

  Men vad gör Reinfeldt med staten, Ja samtidigt som fler skattekronor kommer in, så plundrar Reinfeldt staten på mer pengar. Man kallar det skattetryck, skattetrycket måste sänkas.
  Sänka skattetrycket har Reinfeldt gjort genom att ta ut över 1000 miljarder från 2006.
  Detta har gjort att främst högt avlönade och rika fått enormt mer i plånboken.

  Däremot de som är i beroendeställning och i behov av statens ökade inkomster de har fått enorma försämringar. Sjuka, arbetslösa är enorma förlorare.
  Samtidigt som Reinfeldt säger sysselsättningen ökat med lite svävande siffror som 200 000
  så ökar sjuktalen och arbetslösheten.
  Men där ges inga mer resurser utan tvärtom , man minskar resurserna dit.

  Jag ser det så här och min övertygelse är stark , vi är utsatta för hjärntvättning!

  Det är en lögn att vi behöver bli fler människor, den sprids av de som dyrkar dagens defekta ekonomiska system.
  Vad som egentligen behövs är arbeten, finns det inga arbeten så är det fullkomligt skitsamma om de yngre är fler eller färre än de äldre.
  Bokstavsdefinitionen på ekonomi är att anpassa resurserna efter situationen. Det ska alltså inte spela någon roll hur många man är. Privatekonomi fungerar just på det sättet, för alla normala människor.

  Fler arbeten blir det av att befolkningen ökar. MEN! Samtidigt så visar dagens system att fler även blir utanför och arbetslösa. Fler får även sälja sig billigare på grund av ex. A-kassans utrotning och sjukförsäkringen dåliga standard. kort sagt man driver folkgrupper till fattigdom genom dåliga sociala system.

  En konsekvens vi ser är att allt fler unga saknar inkomst. Allt fler unga saknar jobb. Permanent
  arbetslöshet, ekonomilöshet ökar och många av dagensunga kommer inte under hela sitt liv få minsta ordning på ekonomin. Deras liv blir även kortare på grund av denna utsatthet.

  På det har vi bostadssituationen. Unga utan jobb har inte en chans köpa bostad med de priser som gäller. Bostadskostnaden är dyr och de som Reinfeldt menar ska sänka sina trösklar har inte råd till bostad.

%d bloggare gillar detta: