Är det Björklunds fel?


Det är dom andras fel!

Igår kväll läste jag en artikel i Svenska Dagbladet. Den konstaterar att det kan vara otacksamt att vara minister i en svensk regering. Artikeln berättar om att, trots att han sjösatt en mängd reformer på skolans område, Jan Björklund inte har belönats av den svenska opinionen.

Rapporteringen om den svenska skolan har ju handlat om vikande resultat, om att elever med sämre studiebakgrund misslyckas i högre grad etc. Det berättas om att det fria skolvalet kan vara en viktig orsak till skolans problem och till att elevernas resultat sjunker relativt övriga OECD-länder.

Jan Björklunds städse försvar på alla kritiska uppgifter har ju varit – ”Det är den socialdemokratiska flumskolans fel”. Det faktum att det var en borgerlig regering som införde den skolplan som gällde när Jan Björklund tillträdde som utbildningsminister har liksom inte framhållits.

Det är kanske inte att förvåna sig över att den svenska opinionen tappat förtroende för Jan Björklunds politik. Han har trots allt suttit snart åtta år på sin statsrådspost. Det går inte att enbart skylla på andras politik och kvarstående effekter efter så lång tid som ansvarig minister.

Det är inte att undra över att det idag är andra partier än Folkpartiet som flitigare presenterar initiativ på utbildningspolitikens område. Jan Björklund håller på att tappa förmånen att ensam tolka skolans problem och lösningar.

Länkar: SvD, SvD, SvD

Fler som skrivit: Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 april, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Alliansens vokabulär börjar bli ansträngande.
  Folket börjar inse flumretoriken , och ser att den inte överensstämmer med politiken.
  Att på 8 år enbart skylla på sossarna i tid och otid där även FP ingått är ju en
  märklig retorik. Den håller ju inte . Det är egen handlingskraft som måste till inte skylla på andra.

  Samma gäller detta om arbetslösheten. Retoriken som fördes 2006 från högersidan
  handlade bara om arbetslösheten om massarbetslöshet och att ge en bild av att sjuka inte alls var sjuka att arbetslösa ville vara arbetslösa .

  Idag talar man om sysselsättning och menar att arbetslöshet är fel mått ange.
  Arbetslösheten vill man kort sagt inte ens bry sig om.
  Men så stiger den också.

  Björklund, en av de ansvariga för politiken som baxat in riskkapitalbolagen att gräva guld i skolvärlden, är också den som aktivt köpt lärarförbundens tystnad med hjälp av löfte om ”lärarlegitimation”. Lärarförbunden fick ett stort köttben att tugga på, trodde de.

  Tyvärr visade det sig köttbenet mest består av plast och nu försöker de ansvariga slippa erkänna att de blivit lurade.

  Den svenska skolan har lämnats ut till marknad och girigt kapital med känt resultat i form av försämrad utbildningskvalité och skolor som konkurrerar med dyra reklamkampanjer och ”glädjebetyg”.

%d bloggare gillar detta: