Det krävs skattehöjningar!


Anders Borg ser framåt

Ekonomistyrningsverket konstaterar i en prognos för den ekonomiska utvecklingen fram till 2018 att staten inte kommer att klara överskottsmålet. Man har då räknat på helt oförändrade förutsättningar för statens kostnader vilket ju i praktiken är helt osannolikt. Myndigheten konstaterar att det krävs skattehöjningar och/eller minskade utgifter för att nå målet om ett överskott på 1 % av BNP.

Till det kommer att den offentliga sektorn kommer att visa ett underskott på 2,3 % av BNP i år. Man räknar med ett minskande underskott för de kommande åren fram till 2018 då ett mindre överskott kan nås. Men, som sagt, det förutsätter ju oförändrade kostnader jämfört med dagens statsbudget.

Ekonomistyrningsverket skriver att de huvudsakliga orsakerna till det försämrade ekonomiska läget är de genomförda skattesänkningarna. Det är ju litet intressant minsann. Den borgerliga regeringen har väl menat att skattesänkningarna skulle finansiera sig själva genom att människors vilja att arbeta skulle öka. Så verkar då inte ha blivit fallet.

För att nå överskott i de offentliga finanserna kommer det att krävas antingen skattehöjningar, utgiftsminskningar eller en kombination av dessa.

Genom snacket om att finansiera kommande reformer ”krona för krona” försöker den borgerliga regeringen skapa nytta av en situation som de faktiskt själva försatt Sverige i. Deras förment ansvarsfulla ekonomiska politik är genomskådad.

Länkar: SvD, Ekot, dagens arena

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 april, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Skattehöjningar kallar moderater att man vill höja bidragen istället för satsa på jobb.
  Sanningen är att skattehöjningar har redan skett med Moderater i makt.
  Sjuka, arbetslösa har fått minskade ersättnigar som inte ens följer inflationen.
  Detta är en skattehöjning för dessa i.o.m pengarna ger jobbskatteavdrag för löntagarna.
  Det är kort sagt en straffskatt lagda på de svagste i Samhället, men där en kapitalism styr ordvalet.

  Det är bara hur man formulerar saker retoriskt som avgör.
  På detta öser Moderater ut bidrag till välbeställda i form av läxläsningsbidrag och RUT, ROT-bidrag.

%d bloggare gillar detta: