De politiska ledarna måste skydda arbetstagarna


Idag demonstrerar Europafacket i Bryssel till förmån för goda arbeten, jämlikhet och för demokrati. Demonstrationen ingår i en kampanj som de europeiska fackföreningarna bedriver inför det val som sker till Europaparlamentet i maj. De fackliga organisationerna vill se åtgärder som skapar goda arbeten och bättre sociala villkor för arbetstagarna.

De fackliga organisationerna har i skuggan av den ekonomiska krisen sett krav som slagit mot arbetstagarna i form av sänkta löner, försämrade pensioner och andra anställningsvillkor. Arbetstagarna har betalat priset för den ekonomiska krisen genom sänkta inkomster och ökad arbetslöshet. Den sociala oro som detta har skapat har varit god jordmån för rasistiska och högerextrema partier och rörelser.

De flesta av EU:s medlemsländer och en majoritet av Europaparlamentets ledamöter representerar partier till höger om politikens mittlinje. Det är därför ingen slump att politiken har gynnat en sådan politik som antytts i texten ovan. Det är de nationella regeringarna och parlamentets majoritet som påverkar politikutvecklingen.

På det sättet fungerar EU nästan som Sverige. Sverige har en borgerlig regering och en riksdagsmajoritet som oftast stödjer regeringens förslag. För att förändra politiken i Sverige (och EU) måste man få en annan politisk majoritet i regering och riksdag. Därför är det så viktigt att rösta både i valet till Europaparlamentet som till den svenska riksdagen.

Om du väljer att inte rösta i det kommande valet till Europaparlamentet riskerar du att stödja en fortsatt högerpolitik. Enda sättet att få en förändring i både EU som i Sverige är att gå till vallokalen både den 25 maj som den 14 september.

Länkar: Arbetet, Arbetet, fackligt.eu, fackligt.eu, TCO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 april, 2014, i EU, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Hoppas denna demostration får Europa in i en ny riktning
    Men det behövs nog fler och större demostrationer.

    Blir intressant läsa utvärderingen av denna demostration.

%d bloggare gillar detta: